Posty

Wyświetlanie postów z grudnia 20, 2015

MAKOWA CHOINKA

Obraz
Czasu do świąt coraz mniej, dlatego mam coś dla tych, którzy chcieliby jeszcze upiec coś na szybko ;) Wierzcie mi, makowa choinka na pewno zabłyśnie na świątecznym stole i wzbudzi salwę ochów i achów a jej wykonanie jest bardzo proste. Szkoda czasu, działajmy! SKŁADNIKI: 500gram mąki pszennej 150ml ciepłego mleka 90ml wody 80g roztopionego masła 1 jajo 20g drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli masa makowa (około 3/4 puszki) mleko do posmarowania płatki migdałów do posypania PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto drożdżowe przygotowujemy jak w przepisie na drożdżową śnieżynkę (http://lubie-gary.blogspot.com/2015/12/drozdzowa-sniezynka.html) 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części. Pierwszą rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blachy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na placku rozsmarowujemy masę makową a następnie rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy mak. 3. Wycinamy 2 ramiona trójkąta równobocznego po lewej i prawej stronie a od

SERNIK KAWOWO- PIERNIKOWY

Obraz
Tak, jak obiecywałam- wracamy do tematyki świątecznych wypieków. Nie wiem, jak Wam, ale mi Święta Bożego Narodzenia kojarzą się między innymi z sernikiem i piernikami. Dlaczego więc nie połączyć tych dwóch pysznych wypieków? Można? Oczywiście, że można ;) Efektem takiego połączenia u mnie jest właśnie sernik kawowo- piernikowy :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 125g margaryny 1/4 szklanki cukru 2 żółtka 1,5 szklanki mąki 1 łyżka śmietany 2 łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2. Masa serowa 1kg zmielonego sera 3/4 szklanki cukru pudru 130g masła 5 jajek 2 białka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki 1 budyń waniliowy (do wypieków używam niemieckiego dostępnego w lidlu) 1 aromat waniliowy skórka pomarańczowa pierniczki nadziewane w czekoladzie (1 opakowanie) 3. Polewa: 330ml śmietany 30% (taka pojemność dostępna w biedronce :D) 4 łyżki cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka kawy mielonej 3 łyżeczki żelatyny 1 fix do śmietany PRZYGOTOWANIE: C

DROŻDŻOWA ŚNIEŻYNKA

Obraz
W związku z dużym zainteresowaniem, następnym wypiekiem, może nie typowo świątecznym, ale na pewno zimowym, ze względu na swoją formę jest drożdżowa śnieżynka :) Może u niektórych z Was (przez uwielbienie nutelli) znajdzie się na wigilijnym lub świątecznym stole. Wiem, że pewnym osobom cieknie ślinka na samą myśl o wypieku z nutellą, więc nie wydłużając wstępu zabierajmy się do pracy :) SKŁADNIKI: 500gram mąki pszennej 150ml ciepłego mleka 90ml wody 80g roztopionego masła 1 jajo 20g drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli ok. 200 gram nutelli mleko do posmarowania PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować". 2. Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, dodajemy wodę, roztopione masło, resztę cukru, sól i jajko. Całość dokładnie zagniatamy i wyrabiamy minimum 10 minut. Zasada w cieście drożdżowym jest taka, że im dłużej tym lepiej- dokład

EMPANADAS

Obraz
Miało być świątecznie a tu ... Empanadas :) wiem, wiem, ale to tylko taki przerywnik. Do tematyki świątecznej jeszcze wrócę, jednak zrobię tutaj ukłon w stronę jednej z koleżanek, która widząc zdjęcie dzisiejszego obiadu na instagramie, zainteresowała się co to takiego ;) Empanadas są pysznymi pierożkami w kruchym cieście. Bardzo dobry pomysł na posiłek na ciepło, ale też i świetna przekąska na zimno, np. jako tzw czekadełko na danie główne. Ślinka cieknie? No to "jedziemy z tym koksem" :) Składniki: A. Ciasto: 250g mąki pszennej 200g masła 200g twarogu (ja używam klinek półtłusty) 3/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki B. Farsz: 0,5kg mięsa mielonego (jakie lubicie) 2 średnie papryki (jeśli będą zbyt duże, zostanie nadmiar farszu) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor sól i pieprz wedle upodobań słodka papryka (alternatywą może być chilli, jeśli lubicie bardziej pikantne potrawy) bazylia, oregano, rozmaryn (można też zrobić w innyc

PIERNICZKI

Obraz
Zgodnie z wczorajszą obietnicą, czas na świąteczne wypieki. Zacznę od pierniczków, które goszczą chyba na wszystkich świątecznych stołach. Myślę, że śmiało można pokusić się o stwierdzenie, że ile osób tyle przepisów na pierniki. Jednak znajdą się pewnie osoby, które nie mają jeszcze "swojego sprawdzonego" przepisu lub też zagapiły się i potrzebują przepisu, który pozwoli na konsumpcję zaraz po upieczeniu a nie po dłuższym okresie leżakowania w puszkach :) Taki właśnie jest przepis na moje pierniki. Łatwy, przyjemny i przede wszystkim można je jeść od razu. Oczywiście jak większość pierników i te robią się kruche a w opinii niektórych twarde- jest jednak na to sposób- wystarczy do puszki lub pojemnika, w którym chcemy je przechowywać dołożyć kilka kawałków skórki z jabłka a jeszcze tego samego dnia pierniki staną się miękkie i zachęcające do ich zjedzenia :) SKŁADNIKI: 1kg mąki pszennej 30 dag cukru 2 łyżki kakao (ciemne, ja osobiście do wypieków używam tego z mły

Jestem :)

Obraz
Jestem! Tak, wiele osób pomyśli sobie- no w końcu! Długo to trwało, wiele osób namawiało, aż w końcu nadeszła chwila, kiedy usiadłam z telefonem i dostałam wiadomość "jaki jest adres Twojego bloga?". Podsumowując wszystkie namowy,  argumenty za i przeciw a także niezbyt duże możliwości związane z wolnym czasem, podjęłam wyzwanie i zabrałam się za pisanie bloga. Tematyka? Nie inna jak kulinarna, bo to właśnie jest moim ogromnym hobby, sposobem na spędzanie wolnego czasu, stres :) poza tym, lubię dobrze zjeść ale też i dobrze kogoś nakarmić :) jak to wszystko zebrać w jedną całość? W dwóch słowach - "LUBIĘ GARY" ! Mam nadzieję, że będziecie chętnie tu zaglądać, by znaleźć inspirację dla swoich słodkich chwil i nie tylko ;) postram się sprostać Waszym wymaganiom i mam nadzieję, że z chęcią będziecie sięgać po moje przepisy :) teraz pozostaje mi życzyć Wam powodzenia i smacznego! A już w najbliższych dniach kilka pomysłów na wypieki, które idealnie wpasują się w Was

Obserwatorzy