DROŻDŻOWA ŚNIEŻYNKA

W związku z dużym zainteresowaniem, następnym wypiekiem, może nie typowo świątecznym, ale na pewno zimowym, ze względu na swoją formę jest drożdżowa śnieżynka :) Może u niektórych z Was (przez uwielbienie nutelli) znajdzie się na wigilijnym lub świątecznym stole. Wiem, że pewnym osobom cieknie ślinka na samą myśl o wypieku z nutellą, więc nie wydłużając wstępu zabierajmy się do pracy :)








SKŁADNIKI:
500gram mąki pszennej
150ml ciepłego mleka
90ml wody
80g roztopionego masła
1 jajo
20g drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
ok. 200 gram nutelli
mleko do posmarowania






PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować".
2. Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, dodajemy wodę, roztopione masło, resztę cukru, sól i jajko. Całość dokładnie zagniatamy i wyrabiamy minimum 10 minut. Zasada w cieście drożdżowym jest taka, że im dłużej tym lepiej- dokładnie wyrobione ciasto będzie sprężyste, dobrze wyrośnie a w smaku na pewno podbije Wasze podniebienia.
3. Wyrobione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość- ja zostawiam zwykle na 1,5-2 godziny.
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części i rozwałkowujemy tak by powstały 3 koła. Ja użyłam do tego tortownicy, wtedy możemy być pewni, że koła będą równe :)
5. Na pierwsze koło rozsmarowujemy równomiernie nutellę, zostawiając ok 1,5 cm margines. Na tak posmarowany placek nakładamy drugie koło i powtarzamy smarowanie. Przykrywamy trzecim plackiem.
6. Na środku naszej układanki kładziemy niedużą szklankę do góry dnem i zabieramy się za krojenie. Przecinamy na 16 równych części. Najlepiej najpierw podzielić na 4 równe części a następnie każdą na kolejne 4 aż wyjdzie nam 16 :)


7. Zaplatamy! Chwytamy jeden kawałek i przekręcamy go 2 razy do zewnętrznej strony a następnie kawałek obok w stronę przeciwną, tak by oba kawałki utworzyły łączący się ze sobą wzór. Oba kawałki sklejamy końcami. Powtarzamy wszystko z pozostałymi kawałkami.



8. Gotową śnieżynkę przekładamy na blachę do pieczenia, pozostawiamy pod przykryciem do lekkiego wyrośnięcia na 20-30 minut.
9. Po wyrośnięciu smarujemy ciasto mlekiem a następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.






SMACZNEGO!!!





Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy