Posty

Wyświetlanie postów z stycznia 13, 2019

ROLADA BEZOWA Z ŻURAWINĄ I MIGDAŁAMI

Obraz
Beza to królowa, której nigdy nie odmawiam. Bardzo długo był to wypiek, który ze mną nie współpracował i niestety mimo wielu prób nie wychodził. Ale do czasu :D Ważne, by się nie zrażać. Na szczęście ja nie poddaję się tak szybko, dlatego w końcu pojawiły się pozytywne efekty włożonej pracy. Dziś proponuję Wam bezę w formie rolady, paradoksalnie wydaje mi się, że jest prostsza od klasycznej bezy Pavlova. Co ważne- czas suszenia jest bardzo krótki, więc szybko ją przygotujecie. Nie bójcie się, do dzieła! :D SKŁADNIKI: 1. BEZA: 5 białek (powinny być w temperaturze pokojowej) 275g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2. KREM: 330 ml śmietany 30% 250g sera mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru 0,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3. DODATKOWO: suszona żurawina  Helio płatki migdałów  Helio cukier puder PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę mieszamy z cukrem. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. 3. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier wymieszany wcześniej z mąką. 4. Ub

Obserwatorzy