Posty

Wyświetlanie postów z maja 22, 2016

JOGURTOWY PLACEK Z RABARBAREM

Obraz
Sezon na rabarbar wciąż trwa, więc postanowiłam jeszcze z tego skorzystać. Pomysłów było kilka, przewodnim były muffinki, ale w końcu stwierdziłam, że upiekę placek. Było to dobrym rozwiązaniem :) Znika w okamgnieniu i znów muszę biec do sklepu po rabarbar :) Na szczęście przygotowanie placka jest naprawdę błyskawiczne :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 1 szklanka mąki orkiszowej 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 3 jaja 1 opakowanie proszku do pieczenia (12g) 5 łyżek cukru szczypta soli 0,5 szklanki oleju 2. Warstwa owocowa: 500g rabarbaru 4 łyżki cukru 100g płatków migdałowych 3. Dodatkowo: 1 łyżka oleju do posmarowania formy cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Rabarbar myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Zasypujemy 4 łyżkami cukru. 2. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. 3. Tortownicę (średnica 28cm) natłuszczamy. Ciasto przekładamy, rozprowadzamy równomiernie. Raba

SPAGHETTI Z SOSEM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

Obraz
Jakiś czas temu dostałam od koleżanki przepis na makaron z sosem z zielonych szparagów. Pycha! Ale oczywiście nie byłabym sobą, gdybym trochę go nie zmieniła :D Zawsze, gdy wpada mi w ręce czyjś przepis, muszę dorzucić do niego swoje trzy grosze :P Powstało bardzo fajne danie, dlatego chętnie się nim z Wami podzielę :) SKŁADNIKI (na 2-3 osoby): 1. Sos: pęczek zielonych szparagów 1 nieduża cebula 2-3 cienkie kiełbaski 125g mascarpone (pół opakowania) 2. Dodatkowo: 250g makaronu spaghetti (lub dowolnego ulubionego makaronu) 2-3 garście słonecznika starty parmezan (opcjonalnie) 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: 1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Dodajemy łyżeczkę oleju/ oliwy by się nie sklejał :) 2. Szparagi myjemy, osuszamy, odłamujemy zdrewniałe końce. Odcinamy główki, a łodyżki kroimy na mniejsze części. Gotujemy na parze przez 6-8 minut. Po ugotowaniu główki odkładamy a ugotowane łodyżki blendujemy. 3. Cebulę szatkujemy na drobno. Kiełbas

SAŁATKA Z CIECIERZYCY I CZARNEGO SEZAMU

Obraz
Muszę przyznać, że sałatka z zielonymi szparagami cieszy się dużą popularnością i bardzo Wam smakuje, dlatego postanowiłam znów coś dla Was "wymieszać". Tym razem bazą jest biała ciecierzyca, którą bardzo lubię. Sałatka smakuje wszystkim- a jadło ją spore grono osób, dlatego z chęcią dzielę się przepisem. Możecie wykorzystać ją jako danie podstawowe, na przykład na drugie śniadanie, ale również jako dodatek do obiadu, czy po prostu kolację ;) Ja próbowałam w różnych kombinacjach. Efekt? Zawsze mi smakuje, bez względu na porę :) SKŁADNIKI: 2 puszki białej ciecierzycy gotowanej na parze 1 papryka czerwona 1 duży pomidor 1 czerwona cebula 2 łyżki czarnego sezamu 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego / można zastąpić 1 przeciśniętym ząbkiem czosnku 2 łyżki poszatkowanego szczypiorkiem 1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki 2 łyżki octu winnego jabłkowego / 2 łyżki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: 1. Ciecierzycę odsączamy. Pomidora i paprykę myjemy, kroimy w kost

Obserwatorzy