JOGURTOWY PLACEK Z RABARBAREM

Sezon na rabarbar wciąż trwa, więc postanowiłam jeszcze z tego skorzystać. Pomysłów było kilka, przewodnim były muffinki, ale w końcu stwierdziłam, że upiekę placek. Było to dobrym rozwiązaniem :) Znika w okamgnieniu i znów muszę biec do sklepu po rabarbar :) Na szczęście przygotowanie placka jest naprawdę błyskawiczne :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 1 szklanka mąki orkiszowej 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 3 jaja 1 opakowanie proszku do pieczenia (12g) 5 łyżek cukru szczypta soli 0,5 szklanki oleju 2. Warstwa owocowa: 500g rabarbaru 4 łyżki cukru 100g płatków migdałowych 3. Dodatkowo: 1 łyżka oleju do posmarowania formy cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Rabarbar myjemy, osuszamy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Zasypujemy 4 łyżkami cukru. 2. Wszystkie składniki na ciasto miksujemy, do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. 3. Tortownicę (średnica 28cm) natłuszczamy. Ciasto przekładamy, rozprowadzamy równomiernie. Raba...