Posty

Wyświetlanie postów z grudnia 10, 2017

MUFFINKI DYNIOWE

Obraz
Jakiś czas temu przygotowywałam dla Was babeczki dyniowe ( http://lubie-gary.blogspot.com/2016/03/wielkanocne-babeczki-dyniowe.html  ). Pyszne w smaku, cynamonowe, po prostu mniam :) tym razem nieco inna wersja. Z większą ilością puree dyniowego, bez oleju i produktów mlecznych. Mi smakują obie wersje, a Wam? Sprawdźcie :) SKŁADNIKI: 400g mąki pszennej 400g puree dyniowego 120g masła 120g cukru 5 jaj 1 opakowanie proszku do pieczenia 2-3 łyżeczki cynamonu 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej PRZYGOTOWANIE: 1. W garnku podgrzewamy masło, cukier oraz puree dyniowe. Nie gotujemy, podgrzewamy tylko do rozpuszczenia masła. Odstawiamy do wystudzenia. 2. W misce przygotowujemy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy oraz żółtka. Miksujemy. 3. Dodajemy wystudzoną masę dyniowo- maślaną, mieszamy do połączenia składników. 4. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta, mieszamy delikatnie by uzyskać gładką, jednolitą masę. 5. Łyżką nakładamy porcje ciasta do foremek. (ja

SAKIEWKI ORZECHOWE

Obraz
W minionym tygodniu kurier dostarczył mi pyszną paczuszkę. Dlaczego? Dlatego, że znajdowały się w niej słodkie produkty firmy Helio. Między innymi była tam masa orzechowa. Przyznam, że nie znałam wcześniej tego produktu, jednak bardzo lubię orzechy, dlatego potraktowałam to jako wyzwanie. Otworzyłam puszeczkę i przepadłam :D Masa jest pyszna, z kawałkami orzeszków i idealnie nadaje się do różnego rodzaju wypieków. Zbliżają się Swięta, dlatego możecie ją wkomponować w swoje słodkie wyroby. Moja propozycja to pyszne, kruche sakiewki z orzechowym nadzieniem. Gwarantuję Wam, że będą się pięknie prezentowały na Waszych świątecznych stołach :) SKŁADNIKI: 400g mąki pszennej 200g twardego masła pokrojonego w kostkę 2 jaja 4 łyżki cukru szczypta soli 0,5 puszki masy orzechowej helio dodatkowo: mąka do podsypywania cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na mniejsze części. 2. Każdą część rozwałkowuj

KEKS CZEKOLADOWO - OWOCOWY

Obraz
Święta Bożego Narodzenia to nie tylko serniki, makowce i pierniki, ale także keksy bogate w różnego rodzaju bakalie. Na moim świątecznym stole jednak pojawia się tak duży wybór ciast, które Wam wymieniłam, że zwykle keksy przygotowuję w okresie przedświątecznym, by nacieszyć się ich smakiem. Dzięki temu okres ten jest dużo bardziej przyjemny i mogę na dłużej zachować w swoim domu smaki i zapachy Świąt :) SKŁADNIKI: 200g miękkiego masła 200g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 1 opakowanie proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 90g cukru pudru 4 duże jaja 100g gorzkiej czekolady 1 opakowanie owoców kandyzowanych (ja kupiłam w Lidlu) dodatkowo: cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, białą masę. Cały czas ucierając, wbijamy po kolei jajka. Miksujemy, do połączenia się składników. 2. Mąki przesiewamy do miski, stopniowo dodajemy do masy, cały czas miksując. Gdy zużyjemy całą mąkę, wsypujemy cu

KORZENNE SERDUSZKA

Obraz
Internet i blogi kulinarne aż huczą od świątecznych przepisów. Pełno jest wszędzie pierników, ciastek, ciasteczek, wypieków korzennych. U mnie również znajdziecie już całkiem sporo świątecznych propozycji. Jednak by nie było Wam zbyt łatwo się zdecydować, dorzucam do wspólnej puli kolejny przepis. Nieskromnie muszę stwierdzić, że wypiekając kolejne nowe ciasteczka myślę że są genialne, po czym do głowy wpada mi kolejna myśl i okazuje się, że nowość jest równie pyszna, a może nawet lepsza? :D Przekonajcie się :D SKŁADNIKI: 400g maki pszennej 200g zimnego masła pokrojonego w kostkę 2 jaja 100g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 15g przyprawy korzennej 1-2 czubate łyżeczki cynamonu Dodatkowo:  cukier puder do dekoracji (opcjonalnie) mąka do podsypywania PRZYGOTOWANIE: 1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na mniejsze części. 2. Stolnicę oprószamy lekko mąką. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki (grubość 3-5mm). 3. Grawerowanym

Obserwatorzy