Posty

Wyświetlanie postów z kwietnia 17, 2016

WUZETKA

Obraz
Długo za mną chodziła, jednak jakoś nigdy nie potrafiłam się za nią zabrać. Może dlatego, że mam swój ideał, który piecze bliska ciocia i bałam się, że nie podołam wyzwaniu. Jednak spróbowałam i okazało się, że warto było. Wyszła pyszna! Rozpływa się w ustach i wszyscy którzy mnie znają wiedzą, że na jednym kawałku się nie skończyło :P SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 6 jajek 0,5 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2. Krem: 800g śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 czubata łyżka żelatyny 1/4 szklanki wrzątku 3. Polewa:  50g masła 200g gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietany kremówki 4.Dodatkowo 0,5 szklanki herbaty z cukrem do nasączenia wiórki kokosowe do dekoracji słoik powideł śliwkowych/ porzeczkowych PRZYGOTOWANIE: 1. BISZKOPT: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Po kolei wbijamy żółtka i dalej ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek do pie

QUICHE Z ŁOSOSIEM

Obraz
Jeszcze nie tak dawno, zastanawiałam się jaka jest różnica między tartą i quiche. Postanowiłam zagłębić się w temat i rozwiałam swoje wątpliwości. Jeśli również zastanawiacie się, czym jest quiche, znajdziecie tu odpowiedź. Otóż quiche jest zawsze daniem, które składa się z podstawy z kruchego lub francuskiego ciasta, a jego nadzienie jest zawsze wytrawne. Do tego składniki wiążące nadzienie to zawsze mieszanka śmietany i jaj z przyprawami. Tarta natomiast może być podawana w wersji wytrawnej ale również słodkiej, ale składnikiem wiążącym nie musi być mieszanka śmietanowo- jajeczna (choć może tak być). Podsumowując, placek wypełniony mieszaniną śmietanowo-jajeczną może być nazwany quiche i tartą, ale placek zalany inną mieszanką nie jest quichem :) Mam nadzieję, że nie zagmatwałam i z chęcią zabierzecie się do przygotowania mojego quiche z łososiem :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 200g mąki pszennej 100g masła 1 jajo szczypta soli 2. Farsz: 400g filetu z łososia 200g groszku kon

Obserwatorzy