Posty

Wyświetlanie postów z grudnia 12, 2021

NALEŚNIKOWA CHOINKA

Obraz
Dziś kolejna propozycja idealna dla Dzieci, ale nie tylko. Myślę, że takie śniadanie czy podwieczorek ucieszy każdego z nas :) W końcu każdy z nas ma w sobie coś z dziecka, tylko czasem jest schowane bardzo głęboko i trzeba odpowiednio mocno pogrzebać :) Choinka ta to nic innego jak klasyczne naleśniki, przygotowane z dodatkiem zielonego barwnika. Ja wykorzystałam zielony barwnik w płynie, który znalazłam w Lidlu. Do wykonania zielonego ciasta możecie również wykorzystać szpinak. Dekoracje to już Wasza wyobraźnia- u mnie brokatowy cukier puder, kuleczki ryżowe a także żurawina od  Bakaliano  . Przy okazji mam dla Was niespodziankę- do końca roku, z kodem lubiegary otrzymacie 10% rabatu na zakupy w w/w sklepie  Bakaliano  - korzystajcie, sama znam zapotrzebowanie na bakalie i pochodne w okresie okołoświątecznym :) SKŁADNIKI: 30dag mąki orkiszowej jasnej 3 jaja 1,5 szklanki mleka 300 ml wody gazowanej 1 łyżeczka cukru Szczypta soli 1 łyżka oleju/oliwy 1 tubka zielonego barwnika (ja kupił

ŚWIĄTECZNE RENIFERY

Obraz
 Pora na świąteczne inspiracje. Więcej pomysłów znajdziecie na mojej facebookowej stronie a także na Instagramie, zapraszam.  Lubię gary   Dziś zaproponuję Wam pyszne i proste w przygotowaniu renifery. Jest to nic innego jak piernikowe ciasto biszkoptowe, przełożone obłędnym kremem snickers  Dolci  i odpowiednio udekorowane :) Mam nadzieję, że się skusicie. To uczta nie tylko dla podniebienia i brzucha, dzieci i nie tylko na pewno będą zachwycone samym wyglądem ciasta ;) SKŁADNIKI: 1. Biszkopt 5 jaj 165g cukru 180g mąki pszennej 2 łyżeczki zmielonych goździków  2. Dodatkowo: Kubek dowolnej herbaty do nasączenia biszkoptu 200g czekolady deserowej 1 słoiczek kremu snickers  Dolci Cukrowe oczy, precelki, pastylki czekoladowe PRZYGOTOWANIE: 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Cały czas miksując po kolei dodajemy żółtka. Gdy uzyskamy puszystą masę wsypujemy cukier i chwilę miksujemy. 2. Przesiewamy mąkę, wsypujemy goździki, delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą ł

Obserwatorzy