Posty

Wyświetlanie postów z kwietnia 5, 2020

BABKA WIELKANOCNA Z BAKALIAMI

Obraz
Babki i babeczki. Dziś zaproponuję Wam klasyczną babkę, jednak dodałam do niej suszone czereśnie i orzechy włoskie. Jest pyszna. Ważne by długo ucierać masło z cukrem- będzie wtedy puszysta i delikatna :) Jeśli nie lubicie bakalii, możecie przygotować ją bez dodatków lub dodać na przykład czekoladę czy kandyzowaną skórkę. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 4 jaja 0,5 szklanki mleka 180g miękkiego masła/ margaryny 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie suszonej czereśni  HELIO 100g orzechów włoskich Dodatkowo: Olej do wysmarowania formy Mąka do obsypania formy Płatki migdałów do dekoracji LUKIER: 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki wody PRZYGOTOWANIE: 1. Masło ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. 2. Po kolei wbijamy żółtka (białka oddzielamy do innego naczynia), dodajemy przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, miksujemy. 3. Wlewamy mleko, miksujemy do połączenia się składników.

BAKALIOWE BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ

Obraz
Wielkanoc to nie tylko babki i serniki. Dla mnie jest to również świetny pretekst by upiec ciekawe pieczywo. Tym razem mam dla Was pyszne odrywane bułeczki z bakaliami i sporą ilością kruszonki. Przygotowanie jest bardzo proste. Potem wystarczy poczekać aż wyrosną, upieką się ... i już można jeść. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, z masłem i dżemem lub miodem. Jak kto lubi :) SKŁADNIKI: 500g mąki pszennej 300ml ciepłego mleka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki cukru 150g mieszanki keksowej  HELIO KRUSZONKA: 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki. PRZYGOTOWANIE: 1. Z podanych składników (oprócz bakalii) zagniatamy gładkie i puszyste ciasto. Dodajemy bakalie, chwilę zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 9-10 równych części i formujemy bułeczki które układamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma prostokątna, ale można wykorzystać tortownicę). 2. Bułeczki przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na 1 go

Obserwatorzy