BABKA WIELKANOCNA Z BAKALIAMI

Babki i babeczki. Dziś zaproponuję Wam klasyczną babkę, jednak dodałam do niej suszone czereśnie i orzechy włoskie. Jest pyszna. Ważne by długo ucierać masło z cukrem- będzie wtedy puszysta i delikatna :) Jeśli nie lubicie bakalii, możecie przygotować ją bez dodatków lub dodać na przykład czekoladę czy kandyzowaną skórkę. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 4 jaja 0,5 szklanki mleka 180g miękkiego masła/ margaryny 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie suszonej czereśni HELIO 100g orzechów włoskich Dodatkowo: Olej do wysmarowania formy Mąka do obsypania formy Płatki migdałów do dekoracji LUKIER: 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki wody PRZYGOTOWANIE: 1. Masło ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. 2. Po kolei wbijamy żółtka (białka oddzielamy do innego naczynia), dodajemy przesianą mąkę, sól oraz proszek do pieczenia, miksujemy. 3. Wlewamy mleko, miksujemy do połączenia się składnikó...