TARTA ZE ŚLIWKAMI (i nie tylko :D)

Uwielbiam tarty. Głownie za ich prostotę i duże pole manewru. Mając upieczony spód, od naszej wyobraźni zależy to, co się na niej znajdzie. Dlatego właśnie tak często je przygotowuję. Czasem wystarczy zmienić jeden składnik, by smak był zupełnie inny. Tym razem w owocowym temacie. Na szczęście sezon na śliwki rozpoczął się na dobre, więc można z niego korzystać. Sposobów na śliwki znam wiele, jednym z nich jest właśnie moja tarta. Z czekoladą i migdałami.... Pycha! SKŁADNIKI: 1. Kruchy spód: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 jajo 1 łyżka cukru szczypta soli 2. Nadzienie: około 500g śliwek 100g gorzkiej czekolady 80-100ml mleka 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżeczki cynamonu garść płatków migdałowych 3. Dodatkowo: masło do wysmarowania formy cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Spód: z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wyklejamy nim wysmarowaną wcześniej masłem formę do tarty....