Posty

Wyświetlanie postów z grudnia 3, 2017

KAKAOWE PANCAKES ORKISZOWE

Obraz
Korzystając z wygranych w konkursie mąk marki Tota, przygotowałam dla Rodzinki nową wersję pancakes. Dawno nie zaopatrywałam się w pełnoziarnistą mąkę orkiszową, a taką właśnie znalazłam w paczuszce, która do mnie dotarła, dlatego wybór padł na nią. Najmłodsza wtrąciła swoje trzy grosze "ja chcę dzisiaj kakaowe pankejki". Chwilę później z patelni na talerzach powstawały coraz to większe pancakes'owe wieże. Jak znikały pewnie się domyślacie. A jeśli nie, spróbujcie :) SKŁADNIKI: 2 szklanki maki orkiszowej pełnoziarnistej 1 czubata łyżka kakao 2 jaja 400g jogurtu naturalnego 1 opakowanie proszku do pieczeni 1 opakowanie cukru wanilinowego Cukier (do smaku) 1 łyżka oleju PRZYGOTOWANIE: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. 2. W misce przygotowujemy pozostałe składniki. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników. 3. Na rozgrzaną suchą patelnię nakładamy łyżką porcje ciasta. Smażymy z obu stro

BABECZKI KOKOSOWO - CZEKOLADOWE

Obraz
Babeczki to bardzo częsty wypiek w moim domu. Na pewno zdążyliście już to zauważyć. Powtórzę się, jednak to jest naprawdę fajny wypiek. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu a zawsze cieszą nie tylko oczy ale również brzuchy moich Domowników. W dodatku, świetnie się sprawdzają jako przekąska podczas długiego dnia w pracy. Myślę, że większej reklamy nie potrzebują. Przekonajcie się sami. Myślę, że znajdziecie swoją ulubioną propozycję :) SKŁADNIKI: 2 szklanki maki pszennej 1/3 szklanki cukru 1 jajo 1,5 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 100g gorzkiej czekolady 6 łyżek kokosu Dodatkowo: Masło do wysmarowania foremek Cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Suche składniki (oprócz czekolady i kokosu) mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Stopniowo przesypujemy suche do mokrych, mieszając trzepaczką lub lekko miksując. 2. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do masy, Wsypujemy kokos, mieszamy by czekolada i k

GRAWEROWANE PIEROGI Z KASZĄ JAGLANĄ

Obraz
Pierogi to zwykle danie bardzo klasyczne. Jednak coraz częściej pojawiają się różnego rodzaju pierogowe wariacje. Również u mnie. Danie z pozoru zwykłe, dla niektórych pewnie nijakie. Jednak tym razem, nie tylko za sprawą pysznego farszu, moje pierogi były wyjątkowe. Pewnie nie zabrzmi to skromnie, ale ja jestem nimi zachwycona. Mimo że trzeba poświęcić im nieco więcej czasu niż normalnie, pewnie jeszcze nie raz je przygotuje. O co chodzi? O grawer. Przyjrzyjcie się dokładnie :) Jak Wam się podoba taki efekt? :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej minimum 3/4 szklanki gorącej wody (tyle ile ciasto wchłonie) 1 jajo łyżeczka oleju szczypta soli 2. Farsz: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 łyżka masła 3 łyżki płynnego miodu (można dać więcej- wedle uznania) 250g chudego twarogu 3 łyżeczki cynamonu 3. Dodatkowo: wrzątek do ugotowania pierogów masło do polania pierogów PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, tak by powstał kopiec. Tworzymy zagłę

KAKAOWA CHAŁKA

Obraz
Moją klasyczną chałkę świetnie już znacie. Bardzo wielu z Was wg Waszych relacji, upiekła ją już kilka razy :) Długo był to jeden z ulubionych przepisów :) Będąc na fali z czekoladą  i kakao, postanowiłam przygotować kakaowy odpowiednik klasycznego, drożdżowego pieczywa. Nieskromnie stwierdzę, że był to strzał w dziesiątkę. Jeśli jednak wolicie klasyk, zapraszam -  https://lubie-gary.blogspot.com/2017/08/chaka.html SKŁADNIKI: 500gram mąki pszennej 2-3 czubate łyżki kakao 150ml ciepłego mleka 50ml wody 80g roztopionego masła 1 jajo 20g drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli mleko do posmarowania PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować". 2. Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, kakao, dodajemy wodę, roztopione masło, resztę cukru, sól i jajko. Całość dokładnie zagniatamy i wyrabiamy minimum 10 minut. Zasada w cieście drożdżowym jest

Obserwatorzy