Posty

Wyświetlanie postów z lutego 14, 2016

PIEROGI SZPINAKOWE Z KASZĄ JAGLANĄ, FETĄ I SZPINAKIEM

Obraz
Będąc w tematach pierogowych pora na kolejną propozycję. Tym razem w zielonej wersji :) Do odważnych świat należy, więc zaryzykowałam po raz kolejny. I tym razem nie żałuję, wręcz odwrotnie. Nieskromnie stwierdzę, że jestem zachwycona tymi pierogami. Cieszą oko, a po zjedzeniu zadowolony jest również żołądek :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto 100g świeżego szpinaku minimum 3/4 szklanki wody (tyle ile ciasto wchłonie) 3 szklanki mąki 1 jajo łyżeczka oleju szczypta soli 2. Farsz 2 garście świeżego szpinaku + odsączony szpinak z ciasta 2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko 150g sera feta 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 2 łyżki masła pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Szpinak myjemy, osuszamy, wkładamy do blendera i wlewamy wodę. Blendujemy, a następnie przecedzamy przez gęste sito. Podgrzewamy wodę (tą która została z przecedzonego szpinaku- zielona). 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, tak by powstał kopiec. Tworzymy zagłębienie na środku i wbijamy jajo oraz szczyptę soli

PIEROGI Z KASZĄ JAGLANĄ, PAPAJĄ I ŻURAWINĄ

Obraz
Wypieki wypiekami, ale nie samymi słodkościami żyje człowiek :) Dlatego dzisiejsza propozycja będzie skierowana głównie do osób, które bez słodkości świetnie sobie radzą lub robią wszystko, by zapomnieć, że takie coś w ogóle istnieje. Nie będzie to do końca wytrawna propozycja, ale wg mnie i moich najbliższych pyszna. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pierogi chyba w każdej postaci, dlatego postanowiłam pójść krok dalej i poeksperymentować również w tej dziedzinie :) SKŁADNIKI: 1.CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody 2 jaja szczypta soli 2. FARSZ 450g papai 2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej na sypko 100g suszonej żurawiny 2 łyżki miodu 1 łyżka masła 1 limonka PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, tak by powstał kopczyk. Tworzymy w środku zagłębienie, do którego wbijamy jaja. Dodajemy szczyptę soli. 2. Dodajemy stopniowo wodę, cały czas wyrabiając ciasto. Zagniatamy je tak długo, aż składniki się połączą a ciasto będzie gła

Obserwatorzy