Posty

Wyświetlanie postów z października 23, 2016

KLASYCZNY SERNIK Z MIGDAŁOWĄ NUTĄ

Obraz
Sernik zawsze jest wdzięcznym tematem. W swoim gronie mam dużo smakoszy tego wypieku, dlatego nie muszę się obawiać, że nie trafię smakowo w czyjś gust. Bardzo często pozwalam pracować wyobraźni na najwyższych obrotach i łączyć ze sobą różne smaki. Jednak nawet ja mam czasem ochotę na odrobinę klasyki :) dlatego dziś klasyka w czystej postaci. Puszysty i delikatny sernik, z wyczuwalnym aromatem migdałowym. Dopełnienie dla mnie stanowi klasyczna polewa czekoladowa. Czego chcieć więcej?  :) SKŁADNIKI: 1. Sernik: 500g ricotty 250g mascarpone 3 jaja 100g miękkiego masła 0,5 szklanki cukru 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 2 łyżeczki aromatu migdałowego 2. Polewa: 100g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 0,5 szklanki mleka 1 łyżeczka aromatu migdałowego 3. Dodatkowo: płatki migdałowe do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Masło ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Pojedynczo wbijamy jaja cały czas miksując. 2. Dodajemy ser oraz m

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

Obraz
Przepis, który Wam proponuję dostała kiedyś moja mama od swojej dobrej znajomej. W zasadzie zapomniałyśmy o nim obie, ale danie jest tak proste w przygotowaniu, że nie mogę się nim z Wami nie podzielić. Nieraz ratował głodne brzuchy moich domowników. Pomyślicie- jasne, wszystko jest łatwe, jak się potrafi :P Coś w tym jest. Jednak tym razem musicie uwierzyć mi na słowo. Tak, to jest BANALNY przepis :) Z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Na dodatek, danie to można łatwo przygotować w "hurtowych" ilościach. Sprawdźcie! :P SKŁADNIKI: 10 kawałków kotleta schabowego 1 zupa cebulowa w proszku (u mnie francuska zupa cebulowa Knorr) 330 ml śmietany 30% 330 ml śmietany 18% Dodatkowo- "wypełniacz"- u mnie kasza gryczana, jęczmienna lub ryż, w zależności od nastroju i smaku :P (jeśli chcecie przygotować większe ilości- proporcjonalnie zwiększamy ilość wszystkich składników) PRZYGOTOWANIE: 1. Schab myjemy, osuszamy, lekko rozpłaszczamy ręką. Umieszczamy

Obserwatorzy