SCHAB W SOSIE CEBULOWYM
Przepis, który Wam proponuję dostała kiedyś moja mama od swojej dobrej znajomej. W zasadzie zapomniałyśmy o nim obie, ale danie jest tak proste w przygotowaniu, że nie mogę się nim z Wami nie podzielić. Nieraz ratował głodne brzuchy moich domowników. Pomyślicie- jasne, wszystko jest łatwe, jak się potrafi :P Coś w tym jest. Jednak tym razem musicie uwierzyć mi na słowo. Tak, to jest BANALNY przepis :) Z pewnością każdy sobie z nim poradzi. Na dodatek, danie to można łatwo przygotować w "hurtowych" ilościach. Sprawdźcie! :P
SKŁADNIKI:
10 kawałków kotleta schabowego
1 zupa cebulowa w proszku (u mnie francuska zupa cebulowa Knorr)
330 ml śmietany 30%
330 ml śmietany 18%
Dodatkowo- "wypełniacz"- u mnie kasza gryczana, jęczmienna lub ryż, w zależności od nastroju i smaku :P
(jeśli chcecie przygotować większe ilości- proporcjonalnie zwiększamy ilość wszystkich składników)
PRZYGOTOWANIE:
1. Schab myjemy, osuszamy, lekko rozpłaszczamy ręką. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i równomiernie zasypujemy zupą cebulową każdą warstwę mięsa.
2. Śmietany łączymy ze sobą, mieszamy do uzyskania gładkiej zalewy i przykrywamy nią mięso.
3. Zapiekamy w temperaturze 180stopni z funkcją termoobieg przez 50 minut. (Gdy będzie więcej mięsa czas pieczenia należy odpowiednio wydłużyć, tak by każdy kawałek był miękki).
SMACZNEGO!!!!!
P.S. Prawda, że proste? :)
SKŁADNIKI:
10 kawałków kotleta schabowego
1 zupa cebulowa w proszku (u mnie francuska zupa cebulowa Knorr)
330 ml śmietany 30%
330 ml śmietany 18%
Dodatkowo- "wypełniacz"- u mnie kasza gryczana, jęczmienna lub ryż, w zależności od nastroju i smaku :P
(jeśli chcecie przygotować większe ilości- proporcjonalnie zwiększamy ilość wszystkich składników)
PRZYGOTOWANIE:
1. Schab myjemy, osuszamy, lekko rozpłaszczamy ręką. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i równomiernie zasypujemy zupą cebulową każdą warstwę mięsa.
2. Śmietany łączymy ze sobą, mieszamy do uzyskania gładkiej zalewy i przykrywamy nią mięso.
3. Zapiekamy w temperaturze 180stopni z funkcją termoobieg przez 50 minut. (Gdy będzie więcej mięsa czas pieczenia należy odpowiednio wydłużyć, tak by każdy kawałek był miękki).
SMACZNEGO!!!!!
P.S. Prawda, że proste? :)
Komentarze
Prześlij komentarz