Posty

Wyświetlanie postów z lutego 17, 2019

PAVLOVA Z KREMEM I CZEKOLADĄ

Obraz
Pora na kolejne słodkości. Tym razem mam dla Was przepis na pyszną,  klasyczną bezę Pavlova. Tak, wiem, wszyscy robią ją z owocami. Ale po to są wyjątki, by potwierdzały regułę. Lubię łamać stereotypy, dlatego ja udekorowałam bezę czekoladą chocola z prażoną kukurydzą od terravita. I wiecie co? Warto było 😜 Wiem, że w sieci jest mnóstwo przepisów na bezę, ja podaję swoje proporcje 😉. SKŁADNIKI: 1. BEZA: 5 białek  250g cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2. KREM: 330ml śmietany 30% 250g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru (wedle uznania) 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną, miksujemy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. 2. Pianę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, by uformować okrąg (u mnie średnica ok 24cm), szpatułką zagarniamy od dołu do góry tworząc ładny brzeg. 3. Bezę wkładamy do wcześn

CIASTO DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ, MIGDAŁAMI I KRUSZONKĄ

Obraz
Ciasto drożdżowe to klasyk, który sprawdza się w każdej odsłonie. Już nawet nie będę poruszać tutaj wytrawnych propozycji, ponieważ dziś chcę zaproponować Wam je w słodkiej wersji. Pomysłów na nie jest mnóstwo i na dobrą sprawę każdy jest dobry, ponieważ klasyczne drożdżowe ciasto to wdzięczny temat do wielu połączeń. Tradycyjne tylko z kruszonką, z owocami sezonowymi, a może z czekoladą? Tak! Tym razem proponuję Wam czekoladę :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 500g mąki pszennej 30g drożdży 150ml ciepłego mleka 60g cukru 100g roztopionego masła 2 jaja 1 opakowanie cukru wanilinowego szczypta soli 300g ulubionej czekolady (u mnie tym razem milka Triolade) 100g płatków migdałowych  Helio 2. Kruszonka: 50g masła 30g cukru 100g mąki pszennej 1 opakowanie cukru wanilinowego 3. Dodatkowo: cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże rozpuszczamy z łyżką cukru w ciepłym mleku. Zasypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować. 2.

HERBACIANE PÓŁKSIĘŻYCE

Obraz
Jakiś czas temu dotarła do mnie paczuszka pełna pysznych i aromatycznych herbat marki Basilur. Herbaty te znajdziecie na 100% w sklepach Lidl oraz Auchan a także na stronie sklepu  Basilur  . Powiem krótko- są obłędne. Znacie mnie już trochę i wiecie, że lubię eksperymentować. Tym razem tematem eksperymentów była właśnie herbata. Na pierwszy ogień - ciasteczka. Co więcej dodać? Hmm... no cóż, jako że eksperyment należy do bardzo udanych, na pewno był pierwszy w tym temacie ale nie ostatni :D Przekonajcie się sami :) SKŁADNIKI: 250g miękkiej margaryny 300g mąki ziemniaczanej 100g mąki pszennej 80g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżeczki zielonej herbaty z morelą i marakują  Basilur dodatkowo: cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Herbatę umieszczamy w pojemniku do siekania/ rozdrabniania- miksujemy na drobny proszek (ja wykorzystałam do tego zamykany kubek z nożami z blendera). 2. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na biały, puszysty krem.

Obserwatorzy