PAVLOVA Z KREMEM I CZEKOLADĄ
Pora na kolejne słodkości. Tym razem mam dla Was przepis na pyszną, klasyczną bezę Pavlova. Tak, wiem, wszyscy robią ją z owocami. Ale po to są wyjątki, by potwierdzały regułę. Lubię łamać stereotypy, dlatego ja udekorowałam bezę czekoladą chocola z prażoną kukurydzą od terravita. I wiecie co? Warto było 😜 Wiem, że w sieci jest mnóstwo przepisów na bezę, ja podaję swoje proporcje 😉. SKŁADNIKI: 1. BEZA: 5 białek 250g cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 2. KREM: 330ml śmietany 30% 250g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru (wedle uznania) 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypujemy cukier oraz mąkę ziemniaczaną, miksujemy do uzyskania gładkiej, lśniącej piany. 2. Pianę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, by uformować okrąg (u mnie średnica ok 24cm), szpatułką zagarniamy od dołu do góry tworząc ładny brzeg. 3. Bezę wkładamy ...