Posty

Wyświetlanie postów z listopada 25, 2018

BUŁECZKI Z MIODEM, ORZECHAMI I ŻURAWINĄ

Obraz
Okres przedświąteczny to nie tylko pierniki, przyprawy korzenne, makowce czy serniki. Dla mnie to również czas zwiększonego zużycia miodu oraz wszelkiego rodzaju bakalii. Jako fanka bakalii, wykorzystuję je w różnych postaciach, co już pewnie zdążyliście zauważyć. To temat bardzo plastyczny. Nikt nie powiedział, że trzeba ograniczyć się do ciast czy ciasteczek. Tym razem postawiłam na pieczywo. Nieskromnie stwierdzę, że był to bardzo dobry wybór. Przekonajcie się sami. SKŁADNIKI (12 bułeczek): 500gram mąki pszennej 200ml ciepłego mleka 75g roztopionego masła 1 jajo 1 opakowanie drożdży instant 2 łyżki miodu rzepakowego  Huzar 1 opakowanie (80g) prażonych orzechów laskowych  Helio 3 garści suszonej żurawiny  Helio dodatkowo: olej do wysmarowania ceramicznych foremek (sufletówek) PRZYGOTOWANIE: 1. W misce przygotowujemy mąkę, drożdże, ciepłe mleko, miód (najlepiej płynny) oraz masło. 2. Całość zagniatamy 10-15 minut do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta (

Obserwatorzy