CALZONE

Będąc fanką kuchni włoskiej, często i chętnie przygotowuję w domu calzone. Zwłaszcza od kiedy zaopatrzyłam się w kamień do pizzy. Jeśli lubicie wypiekać w domowych warunkach pizzę, czy różnego rodzaju pieczywo- polecam. W pizzy czy calzone naprawdę można uzyskać wtedy ciasto jak w dobrej pizzerii :) Co to jest calzone? Nic innego jak pizza w kształcie dużego pieroga :) Jak dużego? Zależy od Waszej inwencji twórczej. Co do środka? Co chcecie :) Jednak zgodnie z tradycją, powinno się w nim znaleźć jajko :) Ślinka cieknie? Do dzieła :) SKŁADNIKI (na 2 pierogi): 1. Ciasto: 250g mąki do pizzy (jeśli nie macie, zwykła pszenna też jest ok, ale specjalna do pizzy pomaga w osiągnięciu ciasta idealnego :D) 20g drożdży 120ml ciepłej wody 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli 2. Sos pomidorowy: 2 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1-2 ząbki czosnku bazylia, oregano, rozmaryn, pieprz kolorowy 3. Zawartość: 2 jaja (po 1 na cal...