ŚNIADANIOWE PANCAKES

Przepisów na pancakes jest mnóstwo, wszędzie. Sama mam ich kilka i wybieram zwykle jeden z nich wedle potrzeby. Dzisiaj wersja bardziej śniadaniowa niż deserowa, ponieważ z mąki orkiszowej pełnoziarnistej. W połączeniu z dżemem truskawkowym mojej mamy i świeżym sokiem z pomarańczy- śniadanie idealne :) SKŁADNIKI (dla 2 osób): 2 jaja 10 łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki cukru trzcinowego 3/4 szklanki mleka 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki otrębów orkiszowych Ulubiony dżem PRZYGOTOWANIE: 1. Żółtka ubijamy z mąką, cukrem, mlekiem i sodą na puszystą masę. 2. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do reszty masy, delikatnie mieszamy. 3. Smażymy na suchej patelni, układamy w piramidkę, dekorujemy dżemem i gotowe. SMACZNEGO!!!! :)