Posty

Wyświetlanie postów z grudnia 15, 2019

MAKOWIEC JAPOŃSKI Z KANDYZOWANĄ ARONIĄ

Obraz
Pomysłów na makowe wypieki jest mnóstwo. Każdy z Was ma na pewno swój ulubiony. Ja również- jest nim ten Babciny. Nikt ani nic go nie pobije. Jednak sama przygotowuję ten wypiek w różnych odsłonach. Na blogu znajdziecie już  makowiec z bezową pianką  a także  makowe ślimaczki . Tym razem mam dla Was makowiec japoński. Jest równie pyszny a przygotowuje się go w kilka chwil. SKŁADNIKI: 1 puszka masy makowej  Helio 1 opakowanie aronii kandyzowanej Helio   600g jabłek 5 jajek 6 łyżek kaszy manny 1 łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE: 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. 2. Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy ze skory, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki. Wkładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki (oprócz białek), mieszamy by wszystko równomiernie się rozmieściło. 3. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia

CZEKOLADOWE CIASTECZKA BUDYNIOWE

Obraz
Boże Narodzenie w temacie słodkości to nie tylko serniki i makowce, czy inne duże wypieki. Dla mnie to również duuuuuuużo drobnicy. W zasadzie z roku na rok jest jej coraz więcej :) Zalety są takie, że można przygotować je dużo wcześniej i przechować w puszkach czy słoikach do samych świąt a nawet i dłużej. Warunek jest jeden- trzeba dobrze je schować, by nie wpadły w niepowołane ręce :D I najlepiej zrobić to szybko, bo inaczej możecie je zjeść samodzielnie :P :D SKŁADNIKI: 320g mąki pszennej 240g miękkiego masła 2 jaja 2 opakowania budyniu czekoladowego 8 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia PRZYGOTOWANIE: 1. Masło ucieramy z cukrem na biały, puszysty krem. 2. Cały czas miksując, dodajemy jajka a następnie porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyniem czekoladowym. Miksujemy na wolnych obrotach aż do uzyskania gładkiego ciasta. 3. Ciasto zawijamy w folię, wkładamy do lodówki na około 0,5 godziny. 4. Z ciasta odrywamy małe kawał

KRUCHE CIASTECZKA KAKAOWO-MIGDAŁOWE

Obraz
Ciastka, ciasteczka ❤️ Uwielbiam taką drobnicę. Świetnie się sprawdza nie tylko na święta. Dodatkowy plus tego wypieku jest taki, że jeśli tylko uda nam się je schować nim dobiorą się do nich zwinne paluszki domowników, można je długo przechowywać. No dobra, ja muszę je chować nawet przed sobą, ewentualnie mogę schodzić do spiżarni bez okularów, jednak to byłoby już zamachem na moje zdrowie i życie. Tym razem pyszna, bardzo lekka w smaku propozycja. Uwaga! To uzależnia! :) SKŁADNIKI: 250g miękkiej margaryny 80g cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 100g mąki pszennej 250g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 50g mielonych migdałów dodatkowo: cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Margarynę ucieramy z cukrem na biały, puszysty krem. 2. Dodajemy oba rodzaje mąki, cukier wanilinowy- miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Dosypujemy migdały, chwilę miksujemy. 3. Gotowe ciasto przykrywamy, wkładamy do lodówki na minimum 0,5 godziny. 4. Gdy ciasto się schłodz

CIASTO CZEKOLADOWO - PIERNIKOWE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I ORZECHAMI

Obraz
Bardzo lubię wypieki korzenne. W okresie okołoświątecznym powstaje ich w mojej kuchni naprawdę dużo. Dzięki temu dom nieustannie pachnie świętami :) Uwielbiam ten zapach, o smaku nie wspomnę. Tym razem postanowiłam połączyć coś co lubię najbardziej- ciasto czekoladowe z piernikowymi klimatami. W ten sposób powstało ciasto czekoladowo- piernikowe. Jest przepyszne. Na zachętę dodam jeszcze, że przygotowuje się je bardzo szybko i nie może nie wyjść :) To co, kto piecze? :) SKŁADNIKI: 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 opakowanie śliwek suszonych  Helio 1 opakowanie orzechów włoskich  Helio 1 opakowanie polewy z białej czekolady   Helio . PRZYGOTOWANIE: 1. Białka ubijamy na sztywną pianę, cały czas miksując dodajemy cukier oraz żółtka. Po uzyskaniu gładkiej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę, kakao, przyprawę do piernika, prosz

ORZECHOWE ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE

Obraz
Ciasto drożdżowe to zdecydowanie jeden z moich ulubionych wypieków. Tak, wiem, zaraz powiecie, że lubię wszystkie ciasta. I macie rację :P Ciasto drożdżowe wręcz ubóstwiam, ponieważ jest bardzo neutralnym tematem i smakuje rewelacyjnie w każdej odsłonie. Tym razem w postaci ślimaczków z pyszną masą orzechową :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajo 1 opakowanie suchych drożdży 70g roztopionego masła szczypta soli 1 puszka masy orzechowej  Helio 2. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 5 łyżeczek wody PRZYGOTOWANIE: 1. W misce przygotowujemy wszystkie składniki (oprócz masy orzechowej), całość zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. (minimum 10 minut). 2. Ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia 3. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy cienko (ok. 0,5cm) na kwadrat lub prostokąt (bok około 24cm). Na placek wy

Obserwatorzy