Posty

Wyświetlanie postów z grudnia 31, 2017

KAKAOWE KAISERSCHMARRN

Obraz
Kaiserschmarrn, to drugie, zaraz po pancakes, ulubione śniadanie Najmłodszej. Ostatnio, z racji lekkiego przeziębienia i większych niż zwykle zachcianek jedzeniowych, chciała jeść je codziennie. Ok, nie ma sprawy. Jednak wszystko w nadmiarze traci swój urok. By tak się nie stało, wprowadziłam małą zmianę. Jest to kolejny dowód na to, że mała rzecz, a cieszy. Okazało się, że przygotowanie kakaowej wersji Kaiserschmarrn zachwyciło Najmłodszą i uspokoiło kulinarne zachcianki :D Jeśli wolicie klasyczną wersję, przepis znajdziecie tutaj ->  http://lubie-gary.blogspot.com/2017/07/kaisershmarrn-omlet-cesarski.html SKŁADNIKI:  (porcja dla 2 osób) 230g mąki pszennej 2 czubate łyżki kakao 4 jaja 250ml mleka 2 łyżki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka cynamonu dodatkowo: cukier puder do obsypania PRZYGOTOWANIE: 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. 2. W misce przygotowujemy pozostałe sk

FOCACCIA Z WĘDZONYM KURCZAKIEM

Obraz
Focaccia, to jedno z moich ulubionych dań z kuchni włoskiej. Podstawą jest tutaj pyszne, drożdżowe ciasto. Od nas zależy, co znajdzie się na wierzchu lub w środku. Sama bardzo często przygotowuję ją tylko z ziołami, zjadamy ją wtedy z dużą ilością oliwy z oliwek. To pozwala mi przenieść się myślami do Włoch, które baaaaardzo lubię. Jednak gdy mam ochotę na danie bardziej konkretne, wykorzystuję różne składniki, którymi "ozdabiam" lub wypełniam focaccię. Stanowi ona wtedy konkretne danie, do którego wystarczy oliwa z oliwek lub ulubiony sos :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 450g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 300ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru Szczypta soli 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka oregano 2 łyżki oliwy z oliwek 2. Nadzienie: 200g wędzonej piersi z kurczaka 100g tartej mozzarelli lub żółtego sera 1 opakowanie mozzarelli (kulka) 0,5 puszki kukurydzy Świeży rozmaryn 3. Dodatkowo: Kilka listków bazylii do dekoracji Ulubiony sos/ oliwa z oliwek

MUFFINKI KASZTANKOWE

Obraz
Pomysłów na babeczki czy muffinki jest wszędzie mnóstwo. U mnie również znajdziecie już wiele propozycji. Przygotowuję je naprawdę często, ponieważ razem z Mężem, uwielbiamy je zabierać ze sobą do pracy. Świetnie sprawdzają się jako forma słodkiej przekąski. By się nie znudziły, wykorzystuję swoją wyobraźnię i wymyślam nowe propozycje. Tym razem wersja kasztankowa. Uwielbiam te cukierki, a Wy? :) SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 jajo 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 tabliczki czekolady o smaku kasztanków dodatkowo:  masło do natłuszczenia formy cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Suche składniki (oprócz czekolady) mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Stopniowo przesypujemy suche do mokrych, mieszając trzepaczką lub lekko miksując. 2. Jedną tabliczkę czekolady ścieramy na grubych oczkach tarki, drugą- kroimy na mniejsze części. Tak przygotowaną czekoladę dodajemy do gładkiej

Obserwatorzy