Posty

Wyświetlanie postów z kwietnia 8, 2018

MOHNNUDELN, CZYLI KLUSECZKI Z MAKIEM

Obraz
Kluski, które chcę Wam zaproponować, to kolejny ze smaków, który przywiozłam z wyjazdów do Austrii. Tak naprawdę same kluski są dosyć podobne do naszych leniwych klusek. Lecz to sposób podania- z makiem oraz roztopionym masłem lub sosem waniliowym powoduje, że smakują zupełnie inaczej. My je uwielbiamy, a Wy? Nie znacie? Pora to zmienić. Zapraszam po szczegóły :) SKŁADNIKI: 1kg ugotowanych ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajo posypka: 150g zmielonego maku 4 łyżki cukru pudru dodatkowo : 100g roztopionego masła do polania klusek PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieramy ze skóry, przeciskamy przez praskę lub dokładnie gnieciemy. 2. Dodajemy mąkę oraz jajo. Całość zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. 3. Masę dzielimy na mniejsze części, formujemy z nich wałeczki o grubości około 2-3cm. Kroimy w paseczki. 4. Z każdego paseczka rolujemy niewielką kluskę. 5. W dużym garnku zagotowujemy wrzątek. Wrzucamy do niego kluski i gotujemy około 3 minut. 6.

Obserwatorzy