Posty

Wyświetlanie postów z listopada 20, 2016

PANCAKES ORKISZOWO - KUKURYDZIANE

Obraz
Nie chcąc Was zanudzić, pozwoliłam sobie na przerwę od pancakes :) jednak stęskniłam się za nimi, dlatego dzisiaj wracam z kolejną propozycją. Mam nadzieję, że Was zainteresuję :) Czasem wystarczy drobna zmiana, by otrzymać inny smak- tym razem padło na mąkę kukurydzianą :) SKŁADNIKI: 0,5 szklanki mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną) 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 3/4 szklanki mleka 2 jaja 2 łyżki miodu (można zastąpić cukrem trzcinowym) 2 łyżki oleju 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Dodatki : wedle uznania PRZYGOTOWANIE: 1. Białka ubijamy na sztywno. 2. Pozostałe składniki miksujemy. Dodajemy pianę z białek, mieszamy delikatnie by nie zburzyć puszystej struktury. 3. Placki smażymy na złoty kolor na rozgrzanej, suchej patelni. U mnie 1 placek to 1 czubata łyżka ciasta :) 4. Gotowe pancakes układamy w piramidkę i dekorujemy wybranymi dodatkami. SMACZNEGO!!!

BERLINKOWE QUICHE

Obraz
Tym razem zaproponuję Wam danie z grupy- zrób coś pysznego z niczego. Jest to bardzo fajna i łatwa w przygotowaniu potrawa. Do tego nie wymaga wielu składników. Co więcej, jeśli macie dzieciaki, prawie na pewno będzie smakowała :D testowane na moim własnym dziecku :P a tak serio- które dziecko nie lubi parówek? No właśnie- nie tylko dzieci je lubią :D Jeśli są tu przeciwnicy tego wyrobu- spokojnie, wszystko jest dla ludzi, parówki też. Ja sama podobno wychowałam się na niejednej parówce i mam się dobrze. Jeśli nadal macie ochotę na moje dzisiejsze quiche- zachęcam do dalszego czytania. I nie tylko- zapraszam Was również do zakładki quiche- znajdziecie tam inne pomysły ( http://lubie-gary.blogspot.com/search/label/Quiche ). SKŁADNIKI: 1. Kruchy spód: 200g mąki pszennej 100g twardego masła 1 jajo Szczypta soli 2. Nadzienie: 4 jaja 300g śmietany 18% 1 opakowanie Berlinek (lub Waszych ulubionych parówek) 250g twarogu  (u mnie klinek chudy) 2 łyżeczki bazylii 2 łyżecz

PIDE

Obraz
Pide, to inaczej oryginalna turecka pizza. Przygotowujemy ją na sprawdzonym pizzowym cieście, wypełniamy wybranym przez siebie farszem i nadajemy kształt łódeczki. Oryginalnie powinna to być chyba mieszanka serów typu feta, ale tak jak z pizzą, pide możecie przygotować z tym, na co macie ochotę :) Natchnieniem dla mnie do przygotowania pide był program "Bake off", w którym podczas jednego z odcinków, zadaniem uczestników było właśnie przygotowanie pide. Ja również przygotowałam swoją wersję :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto 200g mąki pszennej 100ml ciepłej wody 20g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka tymianku szczypta soli 2. Nadzienie: 100g tartego żółtego sera 2 kulki mozzarelli 2 duże pomidory 100g szynki w plastrach 3. Dodatkowo: liście bazylii do dekoracji sos czosnkowy/ ketchup / inny ulubiony sos PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Zasypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce

Obserwatorzy