Posty

Wyświetlanie postów z stycznia 15, 2017

FRITULE

Obraz
Fritule to malutkie, jogurtowe, chorwackie pączki. Będąc w Chorwacji pochłaniałam je codziennie. W dużych ilościach- ponieważ tak dobrze "wchodzą". Oczywiście po powrocie przygotowywałam je wielokrotnie- nie wymagają dużego nakładu pracy ani czasu. Jak to ze mną bywa- zawsze jest dobra pora na słodkości, zwłaszcza te domowe, jednak nie ma lepszego momentu na wszelkiego rodzaju pączki niż karnawał, dlatego to właśnie teraz dzielę się z Wami przepisem i zabieram się za przygotowanie kolejnej partii :D Do dzieła! ;) SKŁADNIKI: 200g mąki pszennej 2 jaja 190g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata) szczypta soli dodatkowo: cukier puder do dekoracji olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: 1. W misce mieszamy trzepaczką (można też mikserem) jogurt, jaja, cukier oraz cukier wanilinowy. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno być dosyć gęst

CIASTO "LAST MINUTE"

Obraz
Chyba każdy z Was ma znajomych w stylu "jesteś w domu? Super, będę tak do pół godziny". Zwykle wtedy ciasto, które upiekłam jak na złość się skończyło, zapasy czekolad "na czarną godzinę" dziwnym trafem wyparowały i okazuje się, że trzeba zrobić tak zwane coś z niczego :) na szczęście ochotę na słodkości mam praktycznie 24/7, dlatego zawsze w lodówce znajdą się jakieś składniki, z których można szybko przygotować coś pysznego ;) dlatego dziś proponuję Wam coś: pysznego, błyskawicznego i bardzo łatwego. A do tego potrzebujemy tylko kilku składników :) SKŁADNIKI: 1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego (nie mrożone) 1 średniej wielkości jabłko 100g gorzkiej czekolady Garść suszonej żurawiny 1 jajo Do dekoracji: Płatki migdałów Cukier puder PRZYGOTOWANIE: 1. Umyte jabłko kroimy na ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne. Każdą część kroimy w cienkie plasterki (około 3mm). 2. Rozwijamy ciasto francuskie, na środkowej części równomiernie rozkładamy

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z ŁOSOSIEM

Obraz
Nie wiem, jak Wy, ale ja lubię tzw. zapiekanki. Temat jest bardzo szeroki, ponieważ połączyć różne ciekawe składniki a co się z tym wiąże- fajne smaki :) Dodatkowo, zwykle do takiego dania wystarczy jakaś lekka sałatka i mamy spójny, pyszny posiłek. Można kombinować, a to lubię najbardziej :) Inna zaleta? Wszystko zawarte jest w jednym naczyniu :) Oto dzisiejsza propozycja ;) SKŁADNIKI: 1. Zapiekanka: 400g pełnoziarnistego makaronu (u mnie penne) 350-400g łososia kolorowy pieprz, tymianek 2. Sos beszamelowy: 100g masła 750ml mleka 3 łyżki mąki 2 łyżeczki gałki muszkatałowej szczypta soli 3. Dodatkowo: 2 opakowania mozzarelli PRZYGOTOWANIE: 1. Makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu. Odcedzamy, odstawiamy. 2. Łososia myjemy, osuszamy, odcinamy ze skóry i kroimy w niezbyt duże kostki. Przyprawiamy.   3. Przygotowujemy sos: w naczyniu z niprzywierającym dnem roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy trzepaczką. Podsmaż

Obserwatorzy