FRITULE

Fritule to malutkie, jogurtowe, chorwackie pączki. Będąc w Chorwacji pochłaniałam je codziennie. W dużych ilościach- ponieważ tak dobrze "wchodzą". Oczywiście po powrocie przygotowywałam je wielokrotnie- nie wymagają dużego nakładu pracy ani czasu. Jak to ze mną bywa- zawsze jest dobra pora na słodkości, zwłaszcza te domowe, jednak nie ma lepszego momentu na wszelkiego rodzaju pączki niż karnawał, dlatego to właśnie teraz dzielę się z Wami przepisem i zabieram się za przygotowanie kolejnej partii :D Do dzieła! ;) SKŁADNIKI: 200g mąki pszennej 2 jaja 190g jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata) szczypta soli dodatkowo: cukier puder do dekoracji olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: 1. W misce mieszamy trzepaczką (można też mikserem) jogurt, jaja, cukier oraz cukier wanilinowy. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno być dosyć gęst...