Posty

Wyświetlanie postów z lutego 25, 2018

MAKOWE NALEŚNIKI (przepis podstawowy)

Obraz
Ostatnio zauważyłam, że temat naleśników bardzo Wam odpowiada. Dlatego mam dla Was kolejną propozycję. Celowo publikuję sam przepis podstawowy. Nadzienie i dodatki pozostawiam Waszej wyobraźni i ulubionym smakom. U mnie naleśniki zjada się w różnych postaciach. Zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Zwykle ile osób w domu, tyle różnych pomysłów. Mam nadzieję, że i Wy znajdziecie swoją ulubioną. SKŁADNIKI: 30dag mąki pszennej 3 łyżki maku 3 jaja 1,5 szklanki mleka 300 ml wody gazowanej 1 łyżka cukru Szczypta soli dodatkowo: olej do przetarcia patelni PRZYGOTOWANIE: 1. Składniki na naleśniki (oprócz maku) mieszamy energicznie trzepaczką do uzyskania gładkiego (bez grudek) dosyć rzadkiego ciasta. Dodajemy mak, mieszamy. Odstawiamy na około pół godziny by ciasto trochę odpoczęło. 2. Smażymy naleśniki na dużej, przetartej olejem patelni (tylko do pierwszego naleśnika, pozostałe smażymy na sucho). 3. Gotowe naleśniki podajemy z wybranymi przez siebie dodatkami.

BABECZKI CZEKOLADOWE

Obraz
Kto nie lubi babeczek? Ja nie znam takiej osoby. Są małe, ładne i bardzo szybko znikają w naszych brzuchach. Jak zdążyliście się przekonać, wypiekam je bardzo często, w różnych wersjach smakowych. Najczęściej mają jakieś powiązanie z czekoladą. Tak będzie również i tym razem, ponieważ chcę Wam zaproponować błyskawiczne czekoladowe babeczki. SKŁADNIKI: 1. Babeczki: 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajo 1,5 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju 2. Dodatkowo: cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Suche składniki mieszamy w jednej misce (oprócz ciasteczek), mokre w drugiej. Stopniowo przesypujemy suche do mokrych, mieszając trzepaczką lub lekko miksując. 2. Gotowym ciastem napełniamy foremki na babeczki/ muffinki w 3/4 objętości (ja wybrałam foremki silikonowe- w odróżnieniu do metalowych czy ceramicznych, nie wymagają wcześniejszego natłuszczania) 3. Babeczki pieczemy 30 minut w temperaturze 180 sto

TARTA CZEKOLADOWO - ORZECHOWA

Obraz
Jakiś czas temu dotarła do mnie paczuszka od Plantafood. Znalazłam w niej różne rodzaje maseł orzechowych i nie tylko. Jako fanka wszelkiego rodzaju smarowideł, w pierwszej kolejności otwarlam wszystkie pojemniczki i wypróbowałam łyżeczką. Potem w mojej głowie zaczęły kiełkować pomysły na wypieki z tymi produktami. Znacie już migdałowe serduszka, sezamowe ciasteczka, a teraz w Wasze ręce wędruje tarta czekoladowo-orzechowa :) SKŁADNIKI: 1. Kruchy spód: 200g maki pszennej 100g twardego masła pokrojonego w kostkę 1 jajo 1 łyżka cukru 2. Krem: 250g mascarpone 100g gorzkiej czekolady niewielka objętość mleka do odpowiedniej konsystencji (u mnie nieco mniej niż 1/4 szklanki) 3. Dodatkowo: Ok 90g gładkiego masła orzechowego plantafood do przełożenia 1 opakowanie M&M's do dekoracji Masło do wysmarowania formy PRZYGOTOWANIE: 1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto i wyklejamy nim wysmarowaną masłem formę do tarty (średni

KAKAOWE ROGALIKI ŚNIADANIOWE

Obraz
Domowe pieczywo to u mnie standard. Najczęściej jest to chleb, jednak gdy mam trochę wolnego czasu, pozwalam sobie na różnego rodzaju fanaberie i urozmaicam Najbliższym smaki. Tym razem upiekłam drożdżowe rogale. Z pozoru najzwyklejsze, jakie mogą być, jednak wzbogaciłam je w kakao i zyskałam nowy smak. Lubię słodkie śniadania, więc świetnie wpasowały się w taki schemat. Wszyscy zjedli je z masłem, domowymi konfiturami i ... nutellą :D SKŁADNIKI: 500gram mąki pszennej 2 łyżki kakao 150ml ciepłego mleka 50ml wody 80g roztopionego masła 1 jajo 20g drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli mleko do posmarowania PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować". 2. Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, kakao, dodajemy wodę, roztopione masło, resztę cukru, sól i jajko. Całość dokładnie zagniatamy i wyrabiamy minimum 10 minut. Zasada w cieście drożdż

PACZUSZKI MIĘSNE Z CIASTA FRANCUSKIEGO

Obraz
Jak pewnie się domyślacie (po ilości słodkich przepisów), ciasto francuskie zwykle wykorzystuję w słodkiej postaci. Jednak nawet ja nie żyję samymi słodkościami (tak tak, to nie ściema, mięcho też bardzo lubię :D). Tym razem mimo że wyjściowo miałam zamiar upiec coś słodkiego, byłam zbyt głodna i wygrał temat obiadowy. Efekty? Zobaczcie sami :) SKŁADNIKI: 1. Farsz mięsny: 500g mięsa mielonego puszka krojonych pomidorów 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz do smaku 2. Dodatkowo: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 jajo do posmarowania paczuszek bazylia do obsypania PRZYGOTOWANIE: 1. Na patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso mielone, smażymy. Po kilku minutach dodajemy pomidory, wszystkie przyprawy i dusimy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i całość dokładnie mieszamy. 2. Gotowy farsz blendujemy by uzyskać jednolity farsz bez większych grudek mięsa. Odstawiamy do wystudzenia 3. Ciasto francuskie r

NUTELLOWE KWIATUSZKI

Obraz
Kto się ze mną zgodzi, że Nutella to jeden z najbardziej uniwersalnych składników? Nie dosyć, że sama świetnie smakuje, to w dodatku rewelacyjnie wpasowuje się w bardzo wiele wypieków. Mam na to kolejny dowód- kruche, delikatne w smaku, maślane ciasteczka przygotowane właśnie z Nutellą. Spróbujcie, przekonacie się sami :) SKŁADNIKI: 450g mąki pszennej 2 jaja 200g zimnego masła pokrojonego w kostkę 3-4 łyżki cukru 5 łyżek Nutelli (solidne) Cukier puder do dekoracji (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: 1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. 2. Ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy na placki o grubości 3-4mm. 3. Wycinamy ciasteczka w wybranych przez siebie kształtach (ja wybrałam kwiatuszki). 4. Ciasteczka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg przez 15 minut. 5. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem można oprószyć je cukrem pudrem. S

Obserwatorzy