Posty

Wyświetlanie postów z stycznia 3, 2016

POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE

Obraz
Ciasteczka, które chcę Wam zaproponować są warte grzechu. Nie jest to jedynie moja opinia, więc chyba coś musi w tym być :) są bardzo łatwe do przygotowania, wyglądają tak, że ślinka cieknie od samego patrzenia a smak.... przekonajcie się sami :) rozpływają się w ustach SKŁADNIKI: 200g gorzkiej czekolady 100g masła  3 jaja 0,5 szklanki cukru 1+2/3 szklanki mąki  0,5 łyżeczki proszku do pieczenia  Szczypta soli Cukier puder do obtoczenia  PRZYGOTOWANIE: 1. W rondlu rozpuszczamy masło z czekoladą i odstawiamy do przestudzenia. 2. W misce ubijamy całe jajka z cukrem, następnie nadal ubijając dodajemy masę czekoladową i ubijamy do połączenia się składników.  3. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i ubijamy do uzyskania gładkiej masy. 4. Gotowe ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki (3-4h w zupełności wystarczą). 5. Gdy ciasto stężeje, łyżeczką nabieramy porcje i formujemy kuleczki, a następnie obtaczamy je w

ŁOSOŚ W MAKU Z SAŁATKĄ DYNIOWĄ

Obraz
Będąc w tematach bardziej konkretnych niż słodkich, pomyślałam, że może zainteresuję Was jedną z moich ulubionych ryb- łososiem. Pomysłów na jego przygotowanie mam kilka, ale chciałabym zacząć od nietypowej wersji, ponieważ zaserwowałam ją kiedyś na spotkaniu rodzinnym i w zasadzie wszyscy obecni przy stole byli zaciekawieni, że można podać łososia w ten sposób? Zagadka, nowy składnik? Wcale nie. Cała "magia" leży w maku :) A raczej w łososiu, który jest tym makiem obsypany. Ślinka cieknie? No to działamy! :) SKŁADNIKI (na 2 osoby): 1. ŁOSOŚ: filet z łososia (ok 300g) 0,5 szklanki maku pieprz (najlepiej kolorowy) tymianek 2 łyżki oliwy z oliwek 2. SAŁATKA: 4 plastry dyni 1 średniej wielkości jabłko 1 pomidor pieprz kolorowy koperek 1 łyżka majonezu 0,5 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: ŁOSOŚ: 1. Łososia myjemy, osuszamy, oddzielamy od skóry a następnie przyprawiamy. 2. Do małego naczynia żaroodpo

Obserwatorzy