DROŻDŻOWA CHMURKA

Pomysł na drożdżową chmurkę powstał drogą dedukcji. Była chęć na coś słodkiego, z makiem i drożdżowego. Kombinowałam, kombinowałam aż wykombinowałam :) Skąd nazwa? Takie moje skojarzenie :D Ciepły, słoneczny dzień i pyszne bułeczki przypominały mi delikatną chmurkę. Jak to bywa z chmurami, często szybko znikają- moja drożdżowa również szybko zniknęła ;D SKŁADNIKI: 1. Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajo 30g świeżych drożdży 70g roztopionego masła szczypta soli 2. Nadzienie makowe: 400g gotowej masy makowej 3. Dodatkowo: mleko do posmarowania bułeczek cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru. Zasypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut 2. W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy drożdże, roztopione (i przestudzone) masło, wbijamy jajo. 3. Całość zagniatamy minimum 15 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i będzie ...