Posty

Wyświetlanie postów z maja 29, 2016

DROŻDŻOWA CHMURKA

Obraz
Pomysł na drożdżową chmurkę powstał drogą dedukcji. Była chęć na coś słodkiego, z makiem i drożdżowego. Kombinowałam, kombinowałam aż wykombinowałam :) Skąd nazwa? Takie moje skojarzenie :D Ciepły, słoneczny dzień i pyszne bułeczki przypominały mi delikatną chmurkę. Jak to bywa z chmurami, często szybko znikają- moja drożdżowa również szybko zniknęła ;D SKŁADNIKI: 1. Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 jajo 30g świeżych drożdży 70g roztopionego masła szczypta soli 2. Nadzienie makowe: 400g gotowej masy makowej 3. Dodatkowo: mleko do posmarowania bułeczek cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru. Zasypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 minut 2. W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy drożdże, roztopione (i przestudzone) masło, wbijamy jajo. 3. Całość zagniatamy minimum 15 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i będzie

KASZA JAGLANA PO MEKSYKAŃSKU

Obraz
Bardzo lubię kasze. Wszystkie, bez wyjątków. Ostatnio wykorzystuję ich naprawdę bardzo dużo. Jest to bardzo wdzięczny produkt, ponieważ może służyć jako dodatek do dania lub też stanowić jego podstawę. Oczywiście można również przygotowywać słodkości z udziałem kasz, ale o tym innym razem. Dziś pokusiłam się o danie jednogarnkowe. W roli głównej- kasza jaglana. SKŁADNIKI: 1 papryka czerwona 1 duża cebula 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów 1,5 szklanki kaszy jaglanej 2,5-3 szklanki gorącej wody 2 łyżki oleju 3 łyżeczki przyprawy do dań  meksykańskich 1 łyżeczka tymianku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: 1. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju, aż papryka zmięknie. Dodajemy krojone pomidory i zagotowujemy sos. 2. Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem i przekładamy ją do sosu. 3. Wlewamy gorącą wodę (może być wrzątek), przyprawiamy i całość gotujemy na wolnym ogniu, (mieszając co jakiś czas) aż kasza wchłon

JAGLANE PANCAKES

Obraz
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam pancakes. Ich przygotowanie zajmuje kilka minut, a efekt jest pyszny :) Zgodnie z wyznawaną przeze mnie zasadą "pyszne śniadanie, lepszy dzień"- pancakes idealnie rozpoczynają każdy dzień :) Byłoby nudno, gdybym proponowała Wam jedną, czy dwie wersje, dlatego dziś kolejna. Tym razem pancakes przygotowałam z mąki jaglanej. MNIAM! SKŁADNIKI (dla 2 osób): 90g mąki jaglanej 2 duże łyżki jogurtu naturalnego 2 jaja 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka oleju 1 czubata łyżeczka cukru pudru Dodatkowo: cukier puder do dekoracji, owoce sezonowe (u mnie czereśnie) Pancakes możecie zjadać również z ulubionym dżemem, syropem klonowym, masłem orzechowym czy nutellą. Sama sięgam po to, na co w danym momencie mam największą ochotę :) PRZYGOTOWANIE: 1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier puder. Dodajemy jogurt, łyżkę oleju, wbijamy żółtka i całość miksujemy. 2. Białka ubijamy na

Obserwatorzy