Posty

Wyświetlanie postów z lipca 24, 2016

SERNIK NA ZIMNO NA NUTELLOWYM SPODZIE

Obraz
Wielki powrót nutelli! :D Hahahaha, nie aż tak to nie :) To, że nie było jej tutaj, nie znaczy, że nie pojawiała się w mojej kuchni :P Pojawiała się i oczywiście szybko znikała, tak to już chyba z nutellą bywa. Dziś, by nie przedłużać i nie zanudzać, pyszna propozycja lekkiego sernika, idealnego na upalne dni. Dopełnieniem jest spód przygotowany na bazie nutelli. Mniam. Niektórzy porównują go do pralinek Rocher. Łapcie przepis! SKŁADNIKI: 1. Spód: 200g pełnoziarnistych herbatników 300-350g nutelli w temperaturze pokojowej 2. Masa serowa: 750g ricotty 1 galaretka cytrynowa 300ml wrzątku 3. Dodatkowo: posypka czekoladowa do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Herbatniki blendujemy na proszek. Dodajemy nutellę i całość miksujemy do otrzymania gładkiej, lepkiej masy. Tak przygotowaną masą wypełniamy spód tortownicy (28cm). Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. 3. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 300ml wrzątku, odstawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy ricottę, wl

BAJGLE

Obraz
Jak pewnie zdążyliście się zorientować, bardzo lubię domowe pieczywo. Myślę, że ma ono w sobie coś wyjątkowego. Zwykle gości u mnie chleb, jednak czasem gdy mam rano więcej czasu, przychodzi ochota na pyszną, ciepłą i chrupiącą bułkę :) Moja rodzinka również lubi takie poranki a zapach w domu jest naprawdę bezcenny. Tym razem miałam smaka na bajgle. Może Wy również? Polecam :) Pamiętajcie, że ich przygotowanie należy zacząć dzień wcześniej. SKŁADNIKI: 450g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka miodu 7g suchych drożdży szczypta soli mak/ sezam do posypania 600ml wrzątku łyżeczka miodu 2 łyżki sody oczyszczonej PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę wsypujemy do miski. Wodę mieszamy z miodem, drożdżami, solą i wlewamy do miski z mąką. Zagniatamy na gładkie i jednolite ciasto przez około 5 minut. Przykrywamy, odstawiamy na około 5 minut by ciasto odpoczęło a następnie ponownie zagniatamy przez około 10-15 minut. 2. Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy folią i

Obserwatorzy