Posty

Wyświetlanie postów z sierpnia 7, 2016

PLACUSZKI BISZKOPTOWE

Obraz
Będąc w plackowo- śniadaniowym temacie, kolejna propozycja przygotowana specjalnie dla Was. Smakowo pysznie i lekko- jak wiadomo są to cechy biszkoptu :) placuszki, które właśnie chcę Wam zaproponować, to małe biszkoptowe pyszności, które idealnie wpasują się w lekkie śniadanie dla łasuchów takich jak ja :) spróbujecie? Mam nadzieję, że tak :) SKŁADNIKI: (porcja dla 3 osób) 3 jaja 3 łyżki mąki pszennej (czubate) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru pudru Szczypta soli Dodatki: wedle uznania. U mnie domowy dżem truskawkowy i jagody ;) PRZYGOTOWANIE: 1. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy żółtka, dalej ubijamy. 2. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli, delikatnie mieszamy do połączenia się składników. 3. Rozgrzewamy patelnię  (suchą), łyżką nakładamy porcje. Smażymy na złoty kolor z obu stron. 4. Podajemy z ulubionym dodatkiem. SMACZNEGO!!!!

CHACZAPURI

Obraz
Pora na coś nowego i niekoniecznie związanego z naszą kuchnią. Ostatnio szperam w sieci i wyszukuję różne ciekawostki kulinarne i nie tylko. Przy okazji natknęłam się na Chaczapuri. Przypomniało mi się, że daaaaaawno, naprawdę bardzo dawno temu miałam okazję zjeść coś takiego w jednej z gruzińskich restauracji. Postanowiłam przypomnieć sobie smak, poczytałam w internecie i zrobiłam. Zanim podam przepis, kilka informacji na temat tej potrawy :) Otóż w gruzińskiej kuchni chaczapuri stanowi klasyk tak samo ważny jak we włoskiej kuchni pizza czy tortilla w kuchni hiszpańskiej. Tradycyjnie jest to chleb z serem- wyjściowo był to twaróg, lecz w dzisiejszych czasach wykorzystuje się do niego taki ser jaki ma się pod ręką. Oczywiście można znaleźć różne modyfikacje- z mięsem, warzywami itp. Kształty mogą być różne, jednak najczęściej spotyka się okrągłe. Może być wykonane z różnego rodzaju ciasta- drożdżowego, francuskiego, chlebowego. Jeśli jesteście ciekawi mojej wersji- czytajcie dalej :) O

TORT CHAŁWOWY

Obraz
Chałwę potrafię zjadać chyba w każdej ilości. Na szczęście w mojej głowie istnieje jeszcze coś takiego jak zdrowy rozsądek, więc zwykle jestem w stanie pohamować swój ślinotok :P jednak życie bez chałwy i innych słodkości byłoby zbyt smutne :D Chałwę zjadam nie tylko w czystej postaci, ale lubię wykorzystywać ją również w postaci wypieków. Tym razem powstał  przepyszny tort :) SKŁADNIKI: 1. Biszkopt 1 szklanka mąki pszennej 6 jajek 0,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2. Krem 200g śmietany 18% 200g chałwy waniliowo-kakaowej 100g białej czekolady 3. Krem na wierzch tortu 100g miękkiego masła 2 łyżki śmietany 18% 100g chałwy waniliowej 4. Poncz 0,5 szklanki posłodzonej herbaty 4. Dodatkowo: Ok 400g białego lukru plastycznego Srebrne kuleczki cukrowe PRZYGOTOWANIE: 1. Białka z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po 1 żółtku i nadal ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. 2. Cias

Obserwatorzy