Posty

Wyświetlanie postów z lutego 5, 2017

SERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM

Obraz
Jakiś czas temu w sieci pojawiło się dużo wersji serników z masłem orzechowym. Oczywiście widząc różne opcje miałam od razu ślinotok i chęć przygotowania takiego sernika, zwłaszcza, że ostatnio masło orzechowe jest u mnie jednym z podstawowych produktów. Wszystkie potrzebne składniki oczywiście miałam, dlatego postanowiłam przygotować własną wersję tego sernika. Mojej rodzince bardzo smakowała. Mam nadzieję, że Wam również :) SKŁADNIKI: 1. Sernik 750g ricotty 250g mascarpone 2 jaja 50g białej czekolady 0,5 szklanki cukru 1 budyń waniliowy (standardowo ten z Lidla) 300g masła orzechowego- z kawałkami lub bez, ja wybrałam z kawałkami orzeszków (bardzo lubię masło orzechowe z lidla- ma 95% orzechów) 2. Polewa czekoladowa 100g gorzkiej czekolady/ deserowej 0,5 szklanki mleka 3. Dodatkowo : 2 duże garście orzeszków ziemnych do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Ricottę i mascarpone miksujemy z cukrem oraz jajami do uzyskania gładkiej masy. 2. Białą czekoladę roztapiamy

"KEKS" GRYCZANO - MIĘSNY

Obraz
Gryka + mięso to u mnie nie nowość. Proponowałam Wam już kilka wersji podania tych dwóch składników. Dla mnie są one pyszne i ciekawe. Dziś kolejna propozycja. Szybka, łatwa w przygotowaniu i dosyć oryginalna. Ciekawa forma podania może zaskoczyć a smakowo jest to jeden z moich ulubionych typów. Keks sprawdzi się na obiad czy również ciepłą kolację. Polecam :) SKŁADNIKI: 200g kaszy gryczanej 500g drobiowego mięsa mielonego 4 jaja 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 100g startego żółtego sera 2 łyżki oleju 150ml goracej wody 2 łyżeczki przyprawy shoarma 2 lyzeczki bazylii 2 łyżeczki tymianku Świeżo mielony pieprz Sól 1 opakowanie mozzarelli PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę gotujemy na sypko, odstawiamy do wystudzenia. 2. Mięso mielone podsmażamy na oleju. Dodajemy przyprawy oraz przecier pomidorowy rozmieszany w gorącej wodzie. Dusimy do zredukowania sosu. 3. Gotowy farsz mięsny blendujemy, odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy kaszę, jaja oraz żółty ser i

Obserwatorzy