Posty

Wyświetlanie postów z maja 21, 2017

TORT JAGODOWY

Obraz
Dzień Matki, to wyjątkowy dzień w roku dla każdej mamy. Każdy ma inny sposób na jego spędzenie. Dla mnie najważniejsze jest, by spędzić go wspólnie (o ile jest to możliwe), w przyjemnej atmosferze :) A jak atmosfera to pyszna kawa i... tort (tylko on może dorównać wszystkim zaletom mamy) :D Tym razem postawiłam na letnie i bardzo lekkie smaki, które obie z Mamą lubimy. Już wiem, że będę często wracać do tego tortu :) SKŁADNIKI: 1. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 2. Krem jagodowy: 250g ricotty 250g mascarpone 150g jagód 4 łyżki żelatyny 100ml wody 3 płaskie łyżki cukru pudru 3. Krem na obłożenie tortu: 100g białej czekolady 200g miękkiego masła 4. Dodatkowo: płatki migdałowe do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: 1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, sól. Cały czas ubijając dodajemy żółtka po jednym. Gdy otrzymamy gładką masę, p

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE Z PESTO

Obraz
Pyszne, bardzo proste w przygotowaniu i przede wszystkim szybkie! Zwłaszcza ta ostatnia cecha dzisiejszego dania bardzo często jest mi potrzebna. Wielu z Was cierpi na niedobór czasu taki jak ja, wszyscy domownicy głodni i co teraz? Zawsze znajdzie się jakieś awaryjne, błyskawiczne rozwiązanie. Dzisiejsze tagliatelle dodatkowo nie potrzebuje wielu składników, dlatego myślę że wiele osób się na nie skusi. Pesto w oryginale przygotowuje się z dodatkiem parmezanu. Jednak jak to ze mną bywa, czasem myśli nie nadążają i robiąc zakupy zapomniałam o tym składniku. Na szczęście opanowałam sytuację kulką mozzarelli, którą znalazłam w lodówce i muszę przyznać, że efekt również był pyszny. Do Waszej decyzji pozostawiam wybór sera, a teraz przedstawię swoją wersję :) SKŁADNIKI: 1. Tagliatelle: 30dag mąki pszennej 3 jaja 1,5 szklanki mleka 300 ml wody gazowanej 1 łyżeczka cukru Szczypta soli 2. Sos pesto: 1 duży pęczek bazylii 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy z oliwe

SERNIK Z MIĘTĄ

Obraz
No i masz. Tak to już ze mną jest- trochę wolnego czasu, to zaraz do kuchni :P Miałam przygotować jeden z serników, które już znacie, ale nie. Głowa pełna pomysłów, więc jak to ja- musiałam wypróbować coś nowego :) No i powstał pyszny sernik. Przekonajcie się sami :) SKŁADNIKI: 1. Kruchy spód: 200g mąki pszennej 100g masła 1 jajo 1 łyżka cukru 1 łyżka kakao szczypta soli 2. Masa serowa: 750g ricotty 250g mascarpone 2 jaja 1 opakowanie budyniu waniliowego (z Lidla) 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 garście posiekanej na drobno mięty 3. Polewa czekoladowa: 100g gorzkiej czekolady łyżka masła 0,5 szklanki mleka dodatkowo: kilka listków mięty do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Kruchy spód: 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Wyklejamy nim wysmarowaną masłem tortownicę (średnica 28cm) i podpiekamy 15 minut w temperaturze 200 stopni. Masa serowa: 1. Do dużej miski przykładamy ser. Dodajemy jaja, cukier, cukier wanili

Obserwatorzy