TORT JAGODOWY

Dzień Matki, to wyjątkowy dzień w roku dla każdej mamy. Każdy ma inny sposób na jego spędzenie. Dla mnie najważniejsze jest, by spędzić go wspólnie (o ile jest to możliwe), w przyjemnej atmosferze :) A jak atmosfera to pyszna kawa i... tort (tylko on może dorównać wszystkim zaletom mamy) :D Tym razem postawiłam na letnie i bardzo lekkie smaki, które obie z Mamą lubimy. Już wiem, że będę często wracać do tego tortu :) SKŁADNIKI: 1. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli 2. Krem jagodowy: 250g ricotty 250g mascarpone 150g jagód 4 łyżki żelatyny 100ml wody 3 płaskie łyżki cukru pudru 3. Krem na obłożenie tortu: 100g białej czekolady 200g miękkiego masła 4. Dodatkowo: płatki migdałowe do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Biszkopt: 1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, sól. Cały czas ubijając dodajemy żółtka po jednym. Gdy otrzymamy gładką masę, p...