PĘCZAKOWY QUICHE

Jak już zdążyliście się zorientować, bardzo lubię quiche. Jego podstawą jest kruchy spód oraz zalewa jajeczno-śmietanowa. Co dodamy do środka zależy od naszej inwencji twórczej i kubków smakowych. Pole do popisu jest ogromne. Bardzo lubię eksperymentować i zestawiać różne składniki. Dlatego quiche to temat który lubię, ponieważ nie pozwala mi na nudę. Tak było również tym bardziej. Efekt? Kolejny przepis do kolekcji :) SKŁADNIKI: 1. Kruchy spód: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 jajo Szczypta soli 2. Nadzienie: 0,5 szklanki pęczaku 80g szynki parmeńskiej 200g cieciorki 3. Zalewa: 200g śmietany 18% 2 duże jaja 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy shoarma 1 łyżeczka bazylii Świeżo mielony pieprz 4. Dodatkowo: masło do wysmarowania formy 1 opakowanie mozzarelli listki bazylii do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Kruchy spód: z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy cienko i wykleja...