Posty

Wyświetlanie postów z września 11, 2016

KAKAOWE PANCAKES

Obraz
Po dłuższej przerwie w temacie pancakes wracam do Was z nowym pomysłem. Wersja kakaowa, więc na pewno trafi w podniebienia czekolado-żercow takich jak ja :D mam nadzieję, że wszyscy inni też się skuszą. Zachęcam Was również do przejrzenia innych śniadaniowych czy pancakesowych propozycji które znajdziecie w zakładce ŚNIADANIA :)  http://lubie-gary.blogspot.com/search/label/Śniadania SKŁADNIKI: (porcja dla 2 osób) 100g mąki ryżowej 1 czubata łyżka gorzkiego kakao 2 jaja 5 czubatych łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju Szczypta soli Dodatkowo: cukier puder do dekoracji, ulubione konfitury lub owoce PRZYGOTOWANIE: 1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy sztywną pianę. 2. Pozostałe składniki miksujemy na wolnych obrotach, do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy pianę z białek, mieszamy. 3. Pancakes smażymy z obu stron na rozgrzanej suchej patelni (1 łyżka = 1 placek). 4. Gotowe pancakes układamy w piramidk

PACZUSZKI Z TORTILLI

Obraz
Tym razem pyszna propozycja obiadu lub ciepłej kolacji prosto z piekarnika. Zaletą tego dania jest fakt, że farsz można przygotować wcześniej a tuż przed podaniem zawinąć paczuszki z tortilli, zapiec i obiad gotowy w kilka chwil, nawet gdy jesteście zmęczeni na przykład po długim dniu w pracy ;) z doświadczenia wiem, że takie rozwiązania często się przydają. Sprawdźcie sami :) SKŁADNIKI: 1 szklanka dzikiego ryżu 500g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 łyżki miodu 3 łyżeczki bazylii 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki mieszanki gyros Świeżo mielony pieprz 2 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: 8 placków tortilli o średnicy 30cm 1 opakowanie mozzarelli PRZYGOTOWANIE: 1. Ryż gotujemy na sypko. 2. Cebulę obieramy, szatkujemy, podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone, smażymy. 3. Dodajemy krojone pomidory, przecier, miód oraz przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu cały czas mieszając aż sos zredukuje sw

ZAKRĘCONY JABŁECZNIK

Obraz
Wielkimi krokami wchodzimy w szarlotkowo- jabłecznikową porę :) Mój dom i kuchnia zawsze są pełne pysznych zapachów, ale czasem myślę, że nie ma lepszego zapachu niż aromat domowego jabłecznika :D Chodził on za mną długo... Aż w końcu jest. By nie było nudno, przygotowałam go w zakręconej postaci :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto 200ml ciepłego mleka 30g drożdży 70g masła 1,5 łyżki cukru 2 jaja 3,5 szklanki mąki pszennej 250g chudego twarogu (ja zawsze pod ręką mam klinek) 2. Nadzienie 6 średnich jabłek 1 łyżka masła 3 łyżki cynamonu 1,5 łyżki cukru (jeśli kwaśne jabłka, można dać więcej) 3. Lukier 4 łyżki soku z cytryny 0,5 szklanki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: Ciasto: 1. W niedużym naczyniu mieszamy ciepłe mleko, drożdże, cukier. Zasypujemy 2 łyżkami mąki i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. 2. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy jaja, roztopione masło, ser, rozczyn drożdży i zagniatamy na gładkie ciasto minimum 10 minut, podsypując mąką w razie potrzeby. P

Obserwatorzy