Posty

Wyświetlanie postów z maja 14, 2017

PANCAKES "ZIELONO MI" :)

Obraz
Zielono mi :D Tak już w sumie od dłuższego czasu :D Zużywam szpinak do najróżniejszych rzeczy. W mojej głowie i kuchni powstają fajne rzeczy i na pewno będę się nimi z Wami dzielić :) Na pierwszy ogień- zielone pancakes :D Mimo że nasza kolekcja pancakes jest już dosyć spora, dorzucam do niej kolejną propozycję :) I już wiem, że będę często je przygotowywać. Przede wszystkim, kolor jest genialny :D Smakowo bronią się same :) Spróbujcie, przekonacie się sami :) SKŁADNIKI: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki kukurydzianej  (można zastąpić pszenną lub każdą inną jaką macie) 400g jogurtu naturalnego 150g świeżego szpinaku 1 jajo 1 łyżka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju Dodatki: wedle uznania PRZYGOTOWANIE: 1. Szpinak myjemy, osuszamy. Dodajemy do niego jogurt, blendujemy na gładką masę. 2. W misce umieszczamy zieloną masę oraz pozostałe składniki, miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. 3. Na rozgrzaną suchą patelnię nakłada

CIASTECZKA BANANOWO - CZEKOLADOWE

Obraz
Robiąc rutynowe zakupy w oko wpadły mi banany. Pięknie wyeksponowane, więc żal było nie kupić :P Gdy włożyłam je do koszyka, wiedziałam, że upiekę z nich coś pysznego :) Pomysł zrodził się w mojej głowie kilka chwil później. Nietrudne, szybkie w przygotowaniu, mocno bananowe ciasteczka, których słodycz pięknie balansuje dodatek gorzkiej czekolady. Ślinka cieknie? No to do dzieła :) SKŁADNIKI: 3,5 szklanki mąki pszennej 3 banany 1 łyżka cukru trzcinowego 1 jajo 50g miękkiego masła 2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie (12g) proszku do pieczenia 100g czekolady deserowej (gorzkiej) PRZYGOTOWANIE: 1. Banany obieramy ze skóry, blendujemy na gładką masę. 2. W misce umieszczamy mąkę, cukier, jajo, masło, cynamon oraz proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy. Dodajemy banany, miksujemy do połączenia się składników lub zagniatamy ręką (ja chwilę miksowałam a resztę zagniotłam). Ciasto jest dosyć lepkie, w razie potrzeby można dodać niewielką ilość mąki. 3. Do ciasta dodajemy

CYNAMONOWE ROŻKI ŚNIADANIOWE

Obraz
Już od dawna obserwowałam na instagramie różnego rodzaju "scones", czyli angielskie bułeczki śniadaniowe. Można je przygotowywać w wersji słodkiej i słonej. Nigdy ich nie jadłam, dlatego oprócz wyglądu, nic o nich nie wiedziałam. Poszukałam, pooglądałam, poczytałam i przygotowałam. Czy daleko im do oryginału? Nie wiem, mam nadzieję, że kiedyś zjem te prawdziwe i wtedy w razie potrzeby zmodyfikuję swój przepis. Póki co dzielę się tym przepisem który stworzyłam. Oczywiście przygotowałam je w wersji słodkiej i muszę przyznać, że w towarzystwie domowych konfitur, świetnie sprawdzają się jako śniadanie lub dodatek do porannej kawy :) SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 jajo 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1/4 szklanki mleka 1 opakowanie (12g) proszku do pieczenia 1 łyżka cukru trzcinowe go 2 łyżeczki cynamonu dodatkowo: niewielka ilość mleka do posmarowania rożków PRZYGOTOWANIE: 1. Podane składniki umieszczamy w misce. Kawałki masła rozcieramy

Obserwatorzy