Posty

Wyświetlanie postów z listopada 3, 2019

KLASYCZNY PIERNIK STAROPOLSKI

Obraz
Do Świąt Bożego Narodzenia zostało co prawda jeszcze sporo czasu, jednak warto zacząć myśleć o pierniku staropolskim- ciasto na niego wg zwyczaju przygotowuje się dużo wcześniej, by upiec go tuż przed świętami. Jest obłędny. Naprawdę warto o nim pomyśleć :) SKŁADNIKI: 500 g miodu  250 g masła 1 szklanka cukru 1kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka pół łyżeczki soli 2 torebki przyprawy korzennej do piernika  2 łyżeczki zmielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: około 1kg powideł śliwkowych (u mnie domowe śliwkowo-czekoladowe) Dekoracja: wedle uznania (u mnie polewa czekoladowa) Przepis podstawowy na polewę czekoladową (można dowolnie zwielokrotnić): 100g gorzkiej czekolady 3/4 szklanki mleka Czekoladę wraz z mlekiem podgrzewamy na wolnym ogniu w nieprzywierającym naczyniu, cały czas mieszając, do momentu aż będzie gładka, lśniąca, dosyć lejąca. Dekorujemy nią gotowe pierniki. PRZYGOTOWA

QUICHE Z KASZĄ GRYCZANĄ I CUKINIĄ

Obraz
Dawno nie pojawiło się tutaj nic z konkretów. Słodkości zdecydowanie zdominowały moje życie, ale spokojnie, wbrew pozorom i ja zjadam coś poza czekoladą i plackami :D :D Tym razem mam dla Was kolejną, łatwą w przygotowaniu zapiekaną formę obiadu, kolacji, przekąski... czego chcecie :D SKŁADNIKI: 1. Kruchy spód: 200g mąki pszennej 100g twardego masła pokrojonego w kostkę 1 jajo szczypta soli 2. Nadzienie: 1,5 szklanki kaszy gryczanej (u mnie niepalona) 250g aromatycznej kiełbasy 1 średniej wielkości cukinia 1 puszka kukurydzy 330g śmietany 18% 3 jaja 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 płaskie łyżeczki błonnika buraczanego  Becla sól, pieprz, zioła do smaku 3. Dodatkowo: 150g startego żółtego sera/ mozzarelli masło do wysmarowania formy PRZYGOTOWANIE: 1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wyklejamy nim dno wysmarowanej wcześniej masłem formy do tarty z wysokim brzegiem (może być naczynie żaroodporne, u mnie forma ma 28cm średnicy i wys

Obserwatorzy