BUŁKI SZPINAKOWE

Mając nadmiar energii, musiałam wyładować się w kuchni :) Ciasto drożdżowe jest wtedy bardzo wdzięcznym tematem, ponieważ zagniata się je długo, aż będzie piękne, gładkie, elastyczne... Tylko pytanie co by tu przygotować, by nie było nudno? Zajrzałam do lodówki, podsumowałam swoje pomysły i postawiłam na pieczywo. Jako że chleb piekłam kilka dni wcześniej, tym razem postawiłam na bułki :) Będą idealne do dzisiejszej kolacji :) Sama bułka może być dla wielu z Was nudnym tematem, jednak czy zielona też? Spróbujcie :) SKŁADNIKI: 400g mąki pszennej 100g świeżego szpinaku 250ml ciepłej wody 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu Szczypta soli Dodatkowo: 1 jajo do posmarowania bułek Niewielka ilość mąki do podsypywania PRZYGOTOWANIE: 1. Szpinak myjemy, zalewamy ciepłą wodą, blendujemy. Odsączamy dokładnie. 2. W zielonej wodzie (odsączonej ze szpinaku) rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru. Zasypujemy łyżką mąki i odstaw...