Posty

Wyświetlanie postów z lipca 3, 2016

MUFFINKI Z CZERWONĄ PORZECZKĄ

Obraz
Lipiec to wspaniały miesiąc. Daje nam bogactwo różnych owoców, nie tylko zagranicznych, ale również krajowych. Jednym z moich ulubionych letnich smaków jest porzeczka. Zwykle dosyć kwaskowata, ale w dobrym połączeniu można otrzymać pyszną słodycz. Tak też się stało :) I oto są muffinki, lekko kwaskowate, ale również słodkie :) Dodatek bitej śmietany stanowi tak zwaną "wisienkę na torcie" :) spróbujcie :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 400g mąki pszennej 500ml mleka 90g cukru 2 jaja 1/3 szklanki oleju 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2. Nadzienie 1 opakowanie budyniu waniliowego (klasycznie- niemiecki z Lidla :D) 350ml mleka 2 opakowania cukru wanilinowego 400g czerwonych porzeczek 3. Bita śmietana: 200ml śmietany 30% 1 śmietan-fix 2 łyżeczki cukru pudru garść porzeczek do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. NADZIENIE: porzeczki myjemy, osuszamy, obieramy. Budyniowy proszek mieszamy z cukrem wanilinowym w 50ml mleka. Pozostałą objętość mleka

MUFFINKI A'LA PIZZA

Obraz
Jak zrodził się pomysł na muffinki, które właśnie Wam proponuję? Otóż tak: kanapki, kanapki i jeszcze raz kanapki. Ileż można jeść kanapek? Jak dobrze wiecie, nie samymi kanapkami żyje człowiek :D Jako że moja druga połówka wybierała się w dosyć długą i wymagającą podróż, chciałam ją urozmaicić czymś pysznym. Słodkości słodkościami, ale coś konkretnego też jeść trzeba. No to dlaczego nie muffinki? Sprawdziły się. Smakują na ciepło i na zimno, na śniadanie, drugie śniadanie, kolację, przekąskę itp. No i nie są to kanapki :D SKŁADNIKI: (13 muffinek) 200g mąki pszennej 2 jaja 1 duża kiełbasa 0,5 czerwonej papryki 0,5 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 opakowanie mozzarelli 2 łyżeczki proszku do pieczenia sól (opcjonalnie) PRZYGOTOWANIE: 1. Paprykę kroimy w drobną kostkę, kiełbasę w cienkie pół-plasterki. Mozzarellę ścieramy na tarce. 2. Jaja, olej oraz mleko mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. Dodajemy pr

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obraz
Zgodnie z obietnicą, powstała nowa wersja pancakes. Robię ich ostatnio bardzo dużo, dlatego by nie było nudno, trzeba kombinować. Tym razem w ręce wpadła mi mąka gryczana jasna. Pancakes wyszły oczywiście pyszne i delikatne, dlatego chętnie dzielę się z Wami przepisem :) Nie będę przynudzać, szczegóły poniżej :) SKŁADNIKI (dla 2 osób): 100g mąki gryczanej jasnej (niepalonej) 2 jaja 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka (czubata) proszku do pieczenia szczypta soli DODATKI : wedle uznania. U mnie truskawki i syrop klonowy. PRZYGOTOWANIE: 1. Białka oddzielamy od żółtek ubijamy na sztywno. W misce łączymy mąkę, żółtka, jogurt, cukier, proszek do pieczenia, olej oraz szczyptę soli. Dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy do uzyskania gładkiej i puszystej masy. 2. Na rozgrzaną (suchą, ewentualnie przetartą niewielką ilością oleju) patelnię nakładamy porcje ciasta- 1 duża łyżka na każdy placuszek. Smażymy z obu

Obserwatorzy