Posty

Wyświetlanie postów z sierpnia 13, 2017

ORKISZOWE PANCAKES Z MAKIEM I CYNAMONEM

Obraz
Temat pancakes, jak zauważyłam, jest przez Was lubiany. Ja również baaaardzo je lubię. W zasadzie już się u nas utarło, że co sobotę, na śniadanie przygotowuję pancakes. Już nawet najmłodsza gdy słyszy, że jest sobota, woła "ja chcę dzisiaj pankejki na śniadanie!". Temat szeroki, przygotowanie szybkie a co najważniejsze- są po prostu pyszne. Uzupełniłam swoje braki w rodzajach mąk, dlatego dziś miałam duży wybór. Postawiłam na mąkę orkiszową, jednak spokojnie możecie zamienić ją pszenną, jeśli nie macie innej. SKŁADNIKI (porcja dla 3 osób): 2 szklanki mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną) 1 jajo 450g jogurtu naturalnego 3 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru 3 łyżki maku 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Dodatki: wedle uznania PRZYGOTOWANIE: 1. Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy na sztywną pianę. 2. W misce umieszczamy żółtko oraz pozostałe składniki, miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Dodajemy pianę z białka, mieszamy do połączenia s

CHAŁKA

Obraz
Już na pewno doskonale wiecie, że uwielbiam domowe pieczywo :) Ostatnio wpadłam w wir pancakes i zapomniałam o klasyku, jakim jest chałka. Na szczęście nadrobiłam straty i pewnie niebawem upiekę kolejną. Zwłaszcza, że najmłodsza z Rodziny codziennie dopytuje, czy upiekłam już kolejną. Przy poprzedniej niestety nie zdążyłam uchronić jej przed szybkimi paluszkami, co zobaczycie na jednym ze zdjęć. Myślę, że się skusicie. Życzę smacznego! :) SKŁADNIKI: 500gram mąki pszennej 150ml ciepłego mleka 50ml wody 80g roztopionego masła 1 jajo 20g drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli mleko do posmarowania PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować". 2. Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, dodajemy wodę, roztopione masło, resztę cukru, sól i jajko. Całość dokładnie zagniatamy i wyrabiamy minimum 10 minut. Zasada w cieście drożdżowym jest taka, ż

TORT KAWOWY

Obraz
Torty, torty i jeszcze raz torty. Uwielbiam je przygotowywać i oczywiście jeszcze bardziej zjadać. Oczywiście przygotowuję je zwykle na większe okazje. Na szczęście zdarzają się dosyć często, dlatego korzystam :) Tym razem, w ramach podziękowania dla pewnych ważnych dla mnie osób, przygotowałam delikatną, kawową wersję. Smak kawy, jaki po sobie pozostawiał, był bardzo przyjemny dla podniebienia :) Wszystkim na szczęście bardzo smakował. Na pewno przygotuję go jeszcze nie raz (tak, wiem, mówię to przy każdym cieście czy torcie, jednak wierzcie mi, jest pycha!). Łapcie przepis (wbrew pozorom, jego wykonanie jest bardzo szybkie). SKŁADNIKI: 1. Biszkopt: 5 jajek 2/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki kawy zbożowej Caro szczypta soli 2. Krem kawowy: 250g mascarpone 200g śmietany 18% 1 opakowanie śnieżki (bita śmietana w proszku) 100g białej czekolady 3 czubate łyżeczki drobnej kawy rozpuszczalnej 3. Dodatkowo: 1/3

Obserwatorzy