Posty

Wyświetlanie postów z listopada 6, 2016

TORT CZEKOLADOWY

Obraz
Muszę przyznać, że ostatnio jest u mnie czas, który obfituje w "tortowe okazje". Dla niektórych tort, to ciasto tylko na specjalne okazje. I dobrze! Jest elegancki, pyszny i zawsze kojarzy się z większą okazją. U mnie jednak bywa różnie- nieraz przygotowuję tort tak ot, bez okazji :) Tym razem powód do świętowania był, więc nie zastanawiając się długo, postanowiłam, że będzie tort czekoladowy. Stety albo niestety zniknął zdecydowanie szybciej niż go przygotowałam :D a to znaczy, że znów będę myśleć nad kolejnym ;D póki co przepis na aktualną wersję :)   SKŁADNIKI: 1. Biszkopt: 200g gorzkiej czekolady 200g masła 250ml mleka 3 jaja 0,5 szklanki cukru trzcinowego 150g mąki pszennej 60g kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2. Krem: 200g śmietany 18% 250g mascarpone 100g czekolady deserowej 1 opakowanie śnieżki 3. Krem na obłożenie tortu: 1 kostka miękkiego masła 100g czekolady deserowej 4. Dodatkowo: 0,5 szklanki mocn

SAŁATKA WARSTWOWA

Obraz
Sałatki warstwowe są świetne na każdą okazję. Sprawdzą się jako dodatek do obiadu, coś lekkiego na kolację, spotkanie z przyjaciółmi, przekąskę do grilla, dosłownie zawsze i wszędzie. Każdy z Was na pewno ma już jakieś swoje sprawdzone zestawienia smakowe i składnikowe, ale może mimo wszystko skusicie się na wersję, którą chcę Wam zaproponować. Szable (a raczej noże) w dłoń! SKŁADNIKI: 1 sałata rzymska mini (dostępna w lidlu), można ją zastąpić sałatą lodową 5-6 łodyg selera naciowego 1 puszka groszku konserwowego 2 średniej wielkości aromatyczne kiełbasy 100g tartego żółtego sera 4-5 łyżek majonezu 2-3 łyżeczki cukru pudru PRZYGOTOWANIE: 1. Sałatę rozkładamy na liście, myjemy, osuszamy i szatkujemy na mniejsze kawałki.   2. Łodygi selera myjemy, osuszamy, kroimy w niewielkie półksiężyce. Rozsypujemy na przygotowanej sałacie. 3. Majonez mieszamy z cukrem pudrem, rozsmarowujemy równomiernie na pokrojonym selerze. 4. Groszek odsączamy z zalewy, ro

MUSZLE GRYCZANO - MIĘSNE W BESZAMELU

Obraz
Makaronowe muszle chodziły za mną już od dawna. Jednak jest to danie z grupy "babranych" dlatego trzeba mieć na nie trochę więcej czasu i przede wszystkim chęci. Zwykle nadziewam je mięsem i zapiekam w sosie pomidorowym, jednak dla przełamania nudy tym razem połączyłam smaki trochę inaczej. Okazało się to rewelacyjnym posunięciem. Najmłodszy członek rodziny prosił o trzecią dokładkę :P nie zastanawiajcie się - do dzieła ;) SKŁADNIKI: 1. Farsz: 1,5 szklanki kaszy gryczanej 500g mięsa mielonego drobiowego 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka miodu/ cukru trzcinowego (czubata) 2 łyżeczki garam masala 2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka tymianku świeżo mielony kolorowy pieprz- wedle uznania 2. Sos beszamelowy 80g masła 3 łyżki mąki 750ml mleka 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej szczypta soli 3. Dodatkowo 300g muszli makaronowych ugotowanych al dente 2 opakowania mozzarelli listki bazyl

Obserwatorzy