Posty

Wyświetlanie postów z kwietnia 2, 2017

NALEŚNIKI PO RUSKU

Obraz
Tym razem trochę tradycyjnych smaków w nieco nietypowej formie. Ruskie pierogi chyba znają wszyscy. Nadzienie jest charakterystyczne, pyszne i przede wszystkim proste w przygotowaniu. Jednak nie pierogi Wam proponuję a naleśniki. Połączenie tych dwóch smaków daje pyszne i baaaaaardzo sycące danie. Dodatkową zaletą jest czas przygotowania- pierogi potrzebują dużo więcej czasu i wysiłku niż naleśniki. Mam nadzieję, że się skusicie. Ja na pewno przygotuję je jeszcze nie raz :) SKŁADNIKI: 1. Naleśniki: 30dag mąki pszennej 3 jaja 1,5 szklanki mleka 300 ml wody gazowanej 1 łyżeczka cukru Szczypta soli 2. Nadzienie; 8 średniej wielkości ziemniaków 500g twarogu 4 ząbki czosnku 1 cebula świeżo mielony pieprz, sól (do smaku) szczypiorek 1 łyżka oleju 3. Dodatkowo: 1 opakowanie mozzarelli do zapieczenia PRZYGOTOWANIE: 1. Składniki na naleśniki mieszamy energicznie trzepaczką do uzyskania gładkiego (bez grudek), dosyć rzadkiego ciasta. Odstawiamy na około pół

TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ

Obraz
Nadeszła najlepsza pora na wszelkiego rodzaju owocowe wypieki. Wiosna w pełni (mimo że czasem tego nie widać), a czas tak szybko mija, że niebawem będzie lato. Dlatego owocowe wypieki smakują mi teraz jeszcze bardziej. Dzisiejsza tarta to ulubiony wypiek mojego brata. Smak naszego dzieciństwa, smak wakacji- gdy tylko ją widzieliśmy w jakiejś cukierni, musieliśmy ją zjeść. Dlatego podtrzymuję smaki, które lubimy :) Zarówno moja rodzinka, jak i rodzina brata- wszyscy zawsze chętnie zjadają tartę cytrynową. Może i Wy ją polubicie? :) Nie wiem jak Wy, ale ja najpewniej przygotuję ją również na Wielkanocny stół- orzeźwi wszystkie słodkie smaki :) SKŁADNIKI: 1. Kruchy spód: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 łyżka cukru 1 jajo Szczypta soli 2. Nadzienie cytrynowe: 3 żółtka 2 jaja 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru skórka starta z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2 cytryn 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3. Beza: 3 białka 1/3 szklanki cukru

MUFFINKI BANANOWO- CZEKOLADOWE Z KOKOSEM, CHIA i SEZAMEM

Obraz
Bardzo często przygotowuję muffinki, ponieważ bazą są składniki, które zawsze znajdę w swojej kuchni. Poza tym, ich przygotowanie zajmuje kilka minut i tak naprawdę sprawdzają się w każdych okolicznościach. Osoby, które znają mnie dłużej, mogą potwierdzić, że nieraz przygotowuję je późno w nocy, by mieć pyszną przekąskę do drugiego śniadania. Przygotowując dzisiejsze muffinki inspirowałam się przepisem z książki "Ziarna dają siłę". Zmodyfikowałam go nieco pod swoje kubki smakowe i oto jest. Pyszne, dlatego nie mogłam się nie podzielić :) Wypróbujecie? SKŁADNIKI: (12 muffinek) 200g mąki pszennej 2 duże banany 100g pokruszonej gorzkiej czekolady 70g cukru 0,5 szklanki kokosu 2 łyżki chia 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka proszku do pieczrnia 100g masła 0,5 szklanki mleka Dodatkowo: niewielka ilość masła do wysmarowania formy. PRZYGOTOWANIE: 1. W misce przygotowujemy suche składniki  (mąkę, cukier, proszek do pieczenia, chia, sezam, kokos). Mieszamy. 2. Masł

Obserwatorzy