Posty

Wyświetlanie postów z października 1, 2017

ZIELONE NALEŚNIKI- przepis podstawowy

Obraz
Ostatnio, gdy przygotowałam naleśniki na obiad, okazało się, że każdy chce je zjeść z czymś innym. Nie stanowiło to oczywiście żadnego problemu, ponieważ naleśniki są na tyle uniwersalne, że świetnie wkomponują się w różnego rodzaju wariacje. Zarówno słodkie, jak i wytrawne. Ale właśnie z racji, że każdy wybrał coś innego "do środka", uświadomiłam sobie, że nie ma na blogu przepisu podstawowego na naleśniki. Zawsze z czymś. Postanowiłam to zmienić. Mam nadzieję, że Wam to pomoże. Akurat dziś wersja zielona, jednak klasyczne naleśniki przygotowuję w ten sam sposób, tylko woda nie jest przelana przez szpinak :D Szczegóły poniżej :) SKŁADNIKI: 30dag mąki pszennej 3 jaja 1,5 szklanki mleka 300 ml wody gazowanej (odsączona ze szpinaku- szczegóły w punktach 1 i 2 "przygotwanie") 1 łyżeczka cukru Szczypta soli 150g szpinaku PRZYGOTOWANIE: 1. Szpinak myjemy, osuszamy, blendujemy razem z wodą gazowaną, dokładnie odcedzamy. 2. W misce przygotowujemy skł

KAJZERKI

Obraz
Ostatnio zaopatrzyłam się w kilka kuchennych gadżetów. Nie byłabym sobą, gdybym ich nie wypróbowała najszybciej, jak tylko się da :D Dzięki temu mogę się podzielić efektami. Tym razem kajzerki. Długo wahałam się nad zakupem stempla, twierdząc, że to tylko zbędny bajer. Jednak muszę Wam powiedzieć, że wcale nie taki zbędny. Kajzerki wypiekałam już wiele razy, jednak nigdy nie wyszły mi tak pięknie. Możecie ocenić sami. A jeśli ślinka Wam cieknie- przepis poniżej. SKŁADNIKI  : 500g mąki pszennej 15g drożdży 150 ml ciepłego mleka 100 ml ciepłej wody szczypta soli 1 łyżka oleju/ oliwy 1 łyżeczka cukru dodatkowo: mąka do obsypywania bułek PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku. Zasypujemy 2 łyżkami mąki i odstawiamy na 10-15 minut by zaczyn "ruszył". 2. W misce przygotowujemy mąkę z olejem oraz szczyptą soli. Wlewamy gotowy zaczyn drożdżowy i wstępnie zagniatamy. Dolewamy wodę i zagniatamy gładkie, elastyczne drożdżowe ciasto.

Obserwatorzy