PLACKI GRYCZANE

Kiedyś już wspominałam, że lubię kasze. Gryka, odkąd się do niej przekonałam, bardzo często pojawia się w mojej kuchni naprawdę w różnych postaciach. Być może zdążyliście już skusić się na ciasto gryczane albo zapiekankę gryczaną. Jeśli nie, nic straconego, mam nadzieję, że nadrobicie w niedalekiej przyszłości. Tym razem kolejna propozycja- placki gryczane. Przygotowując je po raz pierwszy, uznałam je za danie, ponieważ są tak pyszne i syte, że w zupełności wystarczą :) Następnym razem wykorzystałam je do dania z mięsem i sosem- świetnie sprawdziły się jako dodatek. Wypróbujcie sami, którą wersję wolicie :) Są pieczone w piekarniku, więc odpada problem stania, smażenia czy tłuszczu :P SKŁADNIKI: 200g kaszy gryczanej palonej 2 jaja sól i świeżo zmielony pieprz 2 łyżeczki oregano 1-2 łyżki oliwy z oliwek 100g startego żółtego sera Dodatkowo: 2 garście startego żółtego sera do posypania PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę gotujemy na sypko. Gdy lekko w...