Posty

Wyświetlanie postów z lipca 10, 2016

PLACKI GRYCZANE

Obraz
Kiedyś już wspominałam, że lubię kasze. Gryka, odkąd się do niej przekonałam, bardzo często pojawia się w mojej kuchni naprawdę w różnych postaciach. Być może zdążyliście już skusić się na ciasto gryczane albo zapiekankę gryczaną. Jeśli nie, nic straconego, mam nadzieję, że nadrobicie w niedalekiej przyszłości. Tym razem kolejna propozycja- placki gryczane. Przygotowując je po raz pierwszy, uznałam je za danie, ponieważ są tak pyszne i syte, że w zupełności wystarczą :) Następnym razem wykorzystałam je do dania z mięsem i sosem- świetnie sprawdziły się jako dodatek. Wypróbujcie sami, którą wersję wolicie :) Są pieczone w piekarniku, więc odpada problem stania, smażenia czy tłuszczu :P  SKŁADNIKI: 200g kaszy gryczanej palonej 2 jaja sól i świeżo zmielony pieprz 2 łyżeczki oregano 1-2 łyżki oliwy z oliwek 100g startego żółtego sera Dodatkowo: 2 garście startego żółtego sera do posypania PRZYGOTOWANIE: 1. Kaszę gotujemy na sypko. Gdy lekko wysty

JAGODOWY SERNIK Z OREO

Obraz
Sezon na jagody w dalszym ciągu trwa, dlatego u mnie kolejne pyszności z wykorzystaniem jagód. Jagody= lato a z kolei lato= smak na coś lekkiego, zimnego itp... idąc tym tropem- sernik na zimno i na dodatek bez pieczenia :) jest pyszny! Delikatny, lekki, rozpływający się w ustach :) Mogłabym zachwalać, bez końca, ale kawałki znikają, więc jeśli się nie pospieszę, zaraz cały zniknie! A Wy jeśli jeszcze się zastanawiacie- do dzieła! :) SKŁADNIKI: 1. Spód 18 ciasteczek oreo 3 duże łyżki roztopionego masła 2. Ciemna warstwa 250g ricotty 250g mascarpone 150g jagód 4 łyżki żelatyny 100ml wody 2 płaskie łyżki cukru pudru 3. Jasna masa 500g ricotty 1 galaretka jagodowa 300ml wrzącej wody 4. Dekoracja 200g śmietany 30% 1 śmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 7 ciasteczek oreo przekrojonych na połówki PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasteczka blendujemy na drobno. Dodajemy roztopione masło, mieszamy. Tortownicę o średnicy 28cm wyklejamy przygotowaną masą (jest ona dosyć sypka

TARTA JAGODOWA

Obraz
Drugim, klasycznym wypiekiem jagodowym jest u mnie tarta jagodowa. Spokojnie mogę uznać to za klasyk, gdyż lato bez przynajmniej jednej jagodowej tarty nie ma szans bytu. Zostałabym chyba zlinczowana przez resztę rodziny, gdybym jej nie upiekła :D Dlatego niezmiennie już od kilku lat wypiekam właśnie ją. Prosta i pyszna. Czyli to co najważniejsze :) SKŁADNIKI: 1. Kruchy spód 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajo 2 łyżki cukru szczypta soli 2. Nadzienie jagodowe: 400g jagód 80g cukru trzcinowego 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej / ryżowej 3. Dodatkowo: bita śmietana (opcjonalnie- tarta jest pyszna sama w sobie) PRZYGOTOWANIE: 1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wyklejamy nim wysmarowaną formę do tarty (średnica 28cm). Podpiekamy 20 minut w temperaturze 200 stopni. 2. Jagody myjemy, osuszamy, mieszamy z cukrem i mąką. Wykładamy na podpieczony spód. Zapiekamy 10 minut w temperaturze 200 stopni. 3. Po tym czasie wysuwamy tartę z piekarnik

Obserwatorzy