STRUDEL MAKOWY

W związku z tym, że Święta zbliżają się wielkimi krokami, przygotowania trwają. Powoli zaczynam podejmować decyzję, jakie potrawy znajdą się na Wigilijnym stole. Wśród nich na pewno pojawi się makowiec. W jakiej postaci? Tego jeszcze nie wiem. Decyzja zapadnie pewnie bliżej Świąt, a póki co testuję na sobie i domownikach różne wersje tego wypieku :) Tym razem będzie strudel. Nie wiem jak to wygląda u Was, ale dla mnie makowiec nie jest ciastem zarezerwowanym tylko na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Jako że jestem nie tylko serniko- ale również makowco- żercą, pojawia się on u mnie dosyć często. By Was nie zanudzić, poniżej przepis :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 250g mąki pszennej 100ml gorącej wody 1 łyżka oleju 1 jajo szczypta soli 2. Nadzienie makowe: 600g mielonego maku 700ml wrzątku 5 łyżek miodu 80g cukru pudru 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 jaja kilka kropli aromatu migdałowego 3. Dodatkowo: cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę prze...