Posty

Wyświetlanie postów z grudnia 4, 2016

STRUDEL MAKOWY

Obraz
W związku z tym, że Święta zbliżają się wielkimi krokami, przygotowania trwają. Powoli zaczynam podejmować decyzję, jakie potrawy znajdą się na Wigilijnym stole. Wśród nich na pewno pojawi się makowiec. W jakiej postaci? Tego jeszcze nie wiem. Decyzja zapadnie pewnie bliżej Świąt, a póki co testuję na sobie i domownikach różne wersje tego wypieku :) Tym razem będzie strudel. Nie wiem jak to wygląda u Was, ale dla mnie makowiec nie jest ciastem zarezerwowanym tylko na Boże Narodzenie czy Wielkanoc. Jako że jestem nie tylko serniko- ale również makowco- żercą, pojawia się on u mnie dosyć często. By Was nie zanudzić, poniżej przepis :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 250g mąki pszennej 100ml gorącej wody 1 łyżka oleju 1 jajo szczypta soli 2. Nadzienie makowe: 600g mielonego maku 700ml wrzątku 5 łyżek miodu 80g cukru pudru 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 jaja kilka kropli aromatu migdałowego 3. Dodatkowo: cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę prze

BABKA PIERNIKOWA

Obraz
Święta coraz bliżej, dlatego by utrzymać ich smak i zapach nieco dłużej niż 3 dni, które trwają, już w adwencie wypiekam świąteczne pyszności. Pierniki i wszelkiego rodzaju korzenne wypieki wnoszą do zimowego domu mnóstwo ciepła. Myślę, że to dobry pomysł i sposób na umilenie sobie zimowego czasu. Domowe wypieki zawsze dodadzą mu mnóstwo ciepła a nuta korzennych przypraw daje "to coś". Babki wprawdzie nie są typowymi wypiekami na Boże Narodzenie, ale przygotowana przeze mnie piernikowa piękność na pewno wkomponuje się w Świąteczny czy adwentowy stół :) Sprawdźcie sami :) SKŁADNIKI: 150g masła 100g gorzkiej czekolady 120g miodu 2 łyżeczki goździków 3 czubate łyżeczki cynamonu 4 jaja 130g mąki pszennej 20g mąki ziemniaczanej 1 opakowanie cukru wanilinowego 20g cukru trzcinowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli cukier puder do dekoracji / lukier (ja tym razem wybrałam cukier puder) PRZYGOTOWANIE: 1

Obserwatorzy