PIERNICZKI

Zgodnie z wczorajszą obietnicą, czas na świąteczne wypieki. Zacznę od pierniczków, które goszczą chyba na wszystkich świątecznych stołach. Myślę, że śmiało można pokusić się o stwierdzenie, że ile osób tyle przepisów na pierniki. Jednak znajdą się pewnie osoby, które nie mają jeszcze "swojego sprawdzonego" przepisu lub też zagapiły się i potrzebują przepisu, który pozwoli na konsumpcję zaraz po upieczeniu a nie po dłuższym okresie leżakowania w puszkach :)

Taki właśnie jest przepis na moje pierniki.
Łatwy, przyjemny i przede wszystkim można je jeść od razu. Oczywiście jak większość pierników i te robią się kruche a w opinii niektórych twarde- jest jednak na to sposób- wystarczy do puszki lub pojemnika, w którym chcemy je przechowywać dołożyć kilka kawałków skórki z jabłka a jeszcze tego samego dnia pierniki staną się miękkie i zachęcające do ich zjedzenia :)





SKŁADNIKI:
1kg mąki pszennej
30 dag cukru
2 łyżki kakao (ciemne, ja osobiście do wypieków używam tego z młynem na opakowaniu :D )
2 łyżeczki zmielonych goździków
3 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżki sody
25 dag miodu
4 jaja
20 dag masła


PRZYGOTOWANIE:
1. Do rondla włóż masło, miód, cukier, goździki i cynamon. Wszystko razem zagotuj i odstaw, by ostygło. Ważne jest, żeby masa była zimna, dlatego spokojnie można przygotować ją dużo wcześniej, na przykład rano, by piec pierniki późnym popołudniem czy nawet wieczorem.
2. Mąkę przesiej na stolnicę i wymieszaj z sodą. Następnie zrób wgłębienie i wlej w nie rozpuszczony miód z cukrem, masłem oraz przyprawami i wymieszaj nożem z częścią mąki, tak by masa się nie rozlewała. Dodaj jaja i kakao.
3. Zagnieć ciasto, Trzeba je wyrabiać tak długo, aż stanie się gładkie, lśniące i jednolite, W razie potrzeby można trochę podsypać mąką, lecz nie zbyt mocno, bo pierniki mogą wyjść zbyt twarde.
4. Wyrobione ciasto podziel na mniejsze części, które będzie się wygodnie wałkowało. Grubość placków po rozwałkowaniu- około 5mm, Kształty pierników pozostawiam Twojej wyobraźni.
5. Wycięte pierniki piecz na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 200 stopni około 10 minut.W zależności od grubości, będą potrzebowały mniej lub więcej czasu w piekarniku, na pewno świetnie dobierzesz czas pieczenia do swojego piekarnika :)
Masy na pierniki jest dosyć dużo, dlatego warto usprawnić sobie pracę przez układanie kolejnych pierników na drugiej blaszce, gdy pierwsza jest w piekarniku :)
6. Po upieczeniu przełóż pierniki na duży talerz i pozostaw do wystygnięcia. Potem możesz zjadać je takie jakie są lub też udekorować je wedle uznania.




SMACZNEGO!!!




Komentarze

  1. Ale bym zjadła! Wyglądają pysznie👍😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bym zjadła! Wyglądają pysznie👍😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Beata, w takim razie zabieraj się do pracy :)

      Usuń
    2. Mniam😊 Podobają mi się te z EKG i cieszę się, że założyłaś blog😊

      Usuń
    3. Dzięki Leszek! Dużo osób namawiało, więc w końcu uległam :P

      Usuń

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy