Posty

Wyświetlanie postów z marca 19, 2017

BEZY

Obraz
Co tu dużo mówić.... UWIELBIAM BEZY. Wiem, mówię to przy każdym deserze, który Wam proponuję :P Mimo wszystko bezy znajdują się u mnie w czołówce :) Dotychczas była to moja pięta achillesowa. Wredoty nie chciały mi wychodzić. Wszyscy twierdzili, że to przecież nic takiego, ale mi nie dawało to spokoju. Szperałam w sieci szukając cennych wskazówek i metodą prób i błędów w końcu udało się :) Może wśród Was znajdą się zainteresowani, którzy mieli ten sam problem co ja? :) SKŁADNIKI: 1. BEZY: 4 białka 50-55g drobnego cukru na każde 1 białko (200-220 g na 4 białka) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 2. KREM: 330ml śmietanki 30% (biedronkowa objętość :D) 250g sera mascarpone 1 opakowanie cukru wanilinowego (można dosłodzić krem cukrem pudrem, ja wolę bardziej "wytrawny" z racji słodyczy bezy) dodatki: wedle uznania- ja w miesiącach letnich wybieram owoce sezonowe, teraz wykorzystałam trochę suszonych dodatków :) PRZYGOTOWANIE: 1. Białka

CEBULARZE

Obraz
Cebularze to tradycyjna potrawa charakterystyczna dla kuchni lubelskiej. Jest to nic innego jak drożdżowy placek wypełniony cebulą wymieszaną z makiem. Wywodzą się z kuchni żydowskiej. Przygotowałam je dla Magdy- osoby, która należy do grona osób ciągnących mnie w górę ;) to ona była jedną z pomysłodawczyń bloga, dlatego gdy dostałam wiadomość - potrzebuję przepis na cebularze, nie mogłam jej odmówić :) zwłaszcza, że chodziły mi po głowie od dłuższego czasu ;) impuls poszedł i oto są :) mam nadzieję, że nie tylko Magda wykorzysta przepis :) SKŁADNIKI: (10 cebularzy) 1. Ciasto: 500g mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 50g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 jajo 60g roztopionego masła szczypta soli 2. Farsz: 450g cebuli 2 łyżki oleju 3 łyżki maku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku 3. Dodatkowo: 1 roztrzepane jajo do posmarowania cebularzy PRZYGOTOWANIE: Ciasto: 1. Zaczyn: drożdże z cukrem rozpuszczamy w ciepłym mleku. Zasypujemy łyżką mą

Obserwatorzy