Posty

Wyświetlanie postów z czerwca 4, 2017

FOCACCIA ZE SZPINAKIEM I NIE TYLKO

Obraz
Uwielbiam drożdżowe wypieki. Przygotowuję je w wersji słodkiej i bardzo często również w wersji wytrawnej. Focaccia to pyszna forma pieczywa, którą można przygotować w bardzo wielu odsłonach. Bardzo lubię ją saute, z dużą ilością ziół i oliwy z oliwek, jednak równie często przygotowuję ją z nadzieniem. Zarówno słodkim jak i wytrawnym. Dziś będzie konkretnie :) i pysznie. A jednocześnie bardzo prosto, ponieważ na nadzienie focaccii, którą przygotowałam składa się dosłownie kilka składników. Efekt? Prosto, łatwo i przyjemnie a przede wszystkim pyyyyyysznie. No to do roboty! Pora przygotować co trzeba, podwinąć rękawy i zabrać się do zagniatania :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 450g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 300ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru Szczypta soli 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka oregano 2 łyżki oliwy z oliwek 2. Nadzienie: 150g świeżego szpinaku 150g śmietany 18% świeżo mielony kolorowy pieprz 200-300g kiełbasy (ja wybrałam bi

MAŚLANE MEDALIONY

Obraz
Ciasteczka maślane to u mnie klasyk. Są pyszne, zawsze szybko znikają i przede wszystkim zawsze i wszystkim smakują :) Naprawdę! Dodatkowym plusem jest fakt, że przygotowanie naprawdę nie zajmuje dużo czasu. Już chyba wszyscy wiedzą, że jestem łasuchem (choć niektórzy wciąż twierdzą, że jem tylko sałatę i rzodkiewki :P), więc jak się domyślacie, często pojawiają się u mnie te, czy inne ciasteczka :) SKŁADNIKI: 240g masła 45g cukru 320g mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli PRZYGOTOWANIE: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto aż do otrzymania gładkiego, miękkiego ciasta kruchego (jeśli jest potrzeba, podsypujemy niewielką ilością mąki). 2. Formujemy małe kuleczki (mniejsze niż orzech włoski) i spłaszczamy, by powstały okrągłe medaliony. 3. Gotowe ciasteczka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190 stopni przez około 15-20 minut (aż będą ładnie zrumienione). 4. Upieczone ciasteczka studzimy na blasze lu

KAKAOWE PANCAKES Z TRUSKAWKAMI

Obraz
TRUSKAWKI!!!! <3 Nareszcie są! Sezon na nie jest stosunkowo krótki, dlatego staram się zawsze maksymalnie z niego skorzystać. Oczywiście w zamrażalniku lądują paczuszki na zimowe zachcianki z owocami, jednak najlepsze są świeże, ledwo co kupione. Pewnie tak jak większość z Was, wykorzystuję je w różnych postaciach. Tym razem w wersji śniadaniowej, dzięki czemu kolejne pancakes dołączają do naszej kolekcji :) Myślę, że to najwyższy czas, by powstała pancake'owa zakładka- łatwiej będzie Wam znajdować interesujące Was przepisy :) (  http://lubie-gary.blogspot.com/search/label/Pancakes  ) SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej 1 jajo 400g jogurtu naturalnego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru 2 łyżki kakao 0,5 szklanki mleka 1 łyżeczka oleju 250g truskawek dodatkowo: cukier puder oraz truskawki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Truskawki myjemy, osuszamy, kroimy na niewielkie kawałki. 2. Białko ubijamy na szt

Obserwatorzy