Posty

Wyświetlanie postów z sierpnia 26, 2018

MAKOWE BUŁECZKI

Obraz
O tym, jak pyszne i wyjątkowe jest domowe pieczywo, pisałam Wam już wiele razy. W zasadzie śmiało możecie powiedzieć "o rany, znów to samo". Argumenty za , są wciąż takie same. Pyszne, pachnące, chrupiące, ale przede wszystkim swoje. Piekarnie zarzucają nas wieloma propozycjami, jednak według mnie, tego domowego nigdy nic nie przebije. Siła jest w prostocie. A potem do prostoty można dodać swoje modyfikacje. O pachnącym domu już nie wspomnę. Wielu z Was pewnie się boi- ja nie potrafię, ja nie mam czasu, drożdżowe ciasto jest trudne. NIEPRAWDA! Uwierzcie w siebie, kupcie co trzeba, zakasajcie rękawy i do dzieła! Nie zastanawiajcie się długo, ponieważ chcę Wam zaproponować pyszne, łatwe w przygotowaniu drożdżowe bułeczki z makiem, które podbiją serca każdego mako-żercy i nie tylko :) A gdy dodacie do nich miód lub domową konfiturę... Mi już ślinka cieknie :) SKŁADNIKI  : (12 bułek) 500g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 150 ml ciepłego mleka 200 ml ciepłej w

OWSIANE CIASTECZKA CZEKOLADOWO- POMARAŃCZOWE

Obraz
Moje dni są zawsze albo prawie zawsze bardzo intensywnie. Dlatego lubię mieć pod ręką jakąś drobnicę, która szybko znika i dodaje trochę energii. Ciasteczka owsiane świetnie się w to wpasowują. Tym razem wersja czekoladowo- pomarańczowa. Ktoś ma ochotę? Zapraszam do pieczenia :) SKŁADNIKI: 200g masła 100g cukru trzcinowego 3 jaja 300g mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 500g płatków owsianych 2 łyżeczki cynamonu 50g kandyzowanej skórki pomarańczowe Helio 1 tabliczka (80g) czekolady pomarańczowej Super Krówka PRZYGOTOWANIE: 1. W misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Wbijamy jajka i dalej ucieramy. 2. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy płatki owsiane, cynamon, skórkę pomarańczową i całość dokładnie mieszamy. 3. Czekoladę kroimy w drobne kawałki, dodajemy do masy, chwilę zagniatamy, by równomiernie się rozmieściła. 4. Rękami odrywamy porcje ciasta i formu

Obserwatorzy