Posty

Wyświetlanie postów z marca 13, 2016

BABKA BANANOWO- CYTRYNOWA

Obraz
 Po krótkiej przerwie wracam do Was babkowo :) Według mnie jest to świetna grupa ciast, ponieważ zwykle nie wymaga dużego nakładu pracy a zawsze pięknie się prezentuje :) Wielu z Was woli inne ciasta, ale dla mnie Święta Wielkanocne bez dużej ilości babek to nie święta :) No i nic nie stoi na przeszkodzie, żeby piec je również poza okresem świąt :) SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 80g cukru 4 jaja 200g miękkiego masła 1 opakowanie (12g) proszku do pieczenia 3 miękkie (dojrzałe) banany sok z 1 cytryny 0,5 szklanki śmietany 18% 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej szczypta soli masło do wysmarowania formy bułka tarta to obsypania formy PRZYGOTOWANIE: 1. Banany blendujemy na gładką masę. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i dokładnie mieszamy. 2. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po 1 żółtku i dalej miksujemy. 3. Masę bananową dodajemy do masy maślanej cały czas miksując. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, miksujemy na nisk

SERNIK POD BEZOWĄ KOŁDERKĄ

Obraz
Bardzo lubię eksperymentować w kuchni. Poznawanie nowych połączeń smakowych przynosi dużą satysfakcję. W mojej kuchni nie ma miejsca ani czasu na nudę. Jednak i ja mam czasem ochotę na klasyk. Zwykle nie mam wtedy pod ręką ciasta babci, które od lat smakuje tak samo, dlatego wtedy sięgam po swoje klasyki :) Jednym z nich jest właśnie sernik pod bezową kołderką. Smakuje wszystkim bez wyjątku. Możecie mi zaufać, ponieważ testowałam na wielu podniebieniach i brzuchach :) A dla tych, którzy są tradycjonalistami w dziedzinie kulinariów i nie lubią moich innowacyjnych połączeń- ten sernik zawsze smakuje :) Pamiętajcie- testowane na ludziach :P SKŁADNIKI: 1. Kruchy spód 200g mąki pszennej 100g masła 2 łyżki cukru 1 jajo szczypta soli 2. Masa serowa 750g ricotty 250g mascarpone       (sernik można przygotować również na twarogu sernikowym- z wiaderka- 1kg) 4 jaja 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 1,5 szklanki mleka 2 budynie waniliowe w proszku (u mnie trady

SERNIK CHAŁWOWY

Obraz
Pomysłów na sernik nigdy zbyt wiele. Zwłaszcza, gdy zbliżają się święta. Nie wiem, jak to u Was wygląda, ale ja zawsze lubię eksperymentować z czymś nowym. Oczywiście stare hity również się pojawiają, więc w efekcie na stole jest tyle wypieków, że w zasadzie nic innego się nie mieści. Na szczęście cała rodzina lubi jeść. BAAAAAAARDZO :) Dlatego wraz z moją mamą możemy wpaść w wir świątecznych przygotowań i wypieków. Najwyższy czas, by zacząć wybierać przepisy na zbliżające się święta :) SKŁADNIKI 1. Kruchy spód: 200g mąki 100g masła 1 łyżka cukru 1 łyżka kakao 1 jajo szczypta soli 2. Masa serowa: 500g ricotty 250g mascarpone 250g chałwy waniliowej 1 budyń waniliowy (standardowo niemiecki dostępny w Lidlu) 100g białej czekolady 1 jajo 3. Do dekoracji: 100g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła 5 łyżek mleka 50g pokruszonej chałwy waniliowej PRZYGOTOWANIE: 1. W misce przygotowujemy składniki na spód. Całość zagniatamy, aż otrzymamy gładkie ciasto.

Obserwatorzy