Posty

Wyświetlanie postów z maja 6, 2018

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM

Obraz
Bardzo lubię eksperymenty i nowe smaki. Jednak również u mnie wśród kubków smakowych znajdziecie zakładkę pt klasyka. Smaki z dzieciństwa to coś, czego nie powinno się zapominać. Bardzo często są związane z różnego rodzaju wspomnieniami, osobami których być może wśród nas nie ma. Jednym z takich smaków są dla mnie  bułeczki mleczne  , które poznaliście niedawno. Inny to właśnie ciasto drożdżowe z rabarbarem. Klasyk. Pewnie się ze mną zgodzicie, że klasyka jest ponadczasowa. Uwielbiam ten wypiek. Mimo że w dalszym ciągu najlepszy wypieka moja osobista Babcia, staram się jej dorównać i gdy nie ma jej obok, wypiekam swoją wersję :) Kto się skusi? SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 550g mąki pszennej 40g drożdży 100g roztopionego masła 3 jaja 1 szklanka ciepłego mleka 1 opakowanie cukru wanilinowego 70g cukru 2. Nadzienie: pęczek rabarbaru bułka tarta do oprószenia ciasta 3-4 łyżki cukru trzcinowego 3. Dodatkowo: cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Drożdże rozpuszc

FOCACCIA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

Obraz
Focaccia, to znany Wam temat. Na blogu znajdziecie kilka propozycji. Tak naprawdę, to od Was zależy, co znajdzie się na górze :) Tym razem postawiłam na prostotę i aromat. Do przygotowania ciasta wykorzystałam suszone pomidory od firmy Becla oraz suszoną kolendrę. Dodając pomidory do nadzienia uzyskałam pogłębienie aromatu. Brzmi pysznie? To do dzieła :) Ja sama spisując dla Was przepis mam ślinotok, ponieważ to było naprawdę pyszne :) SKŁADNIKI: 1. Ciasto: 450g mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży 300ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru Szczypta soli garść suszonych pomidorów firmy Becla 2 łyżeczki suszonej kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek 2. Nadzienie: 250g aromatycznej kiełbasy garść suszonych pomidorów Becla 1 opakowanie mozzarelli 3. Dodatkowo: suszony szczypiorek do dekoracji oliwa z oliwek do konsumpcji PRZYGOTOWANIE: CIASTO: 1. Do naczynia z ciepłą wodą wsypujemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy na 5-1

Obserwatorzy