Posty

Wyświetlanie postów z września 3, 2017

PANCAKES PSZENNO- KUKURYDZIANE

Obraz
Bardzo lubię pancakes. Ale to nic, w porównaniu z Najmłodszą, która wręcz je ubóstwia. Ostatnio wprawdzie miała tzw. fazę na chałkę, ale teraz pancakes powróciły do łask. W weekendowy poranek, jednym z pierwszych pytań kierowanych w moją stronę jest "Mamusiu a czy będą dzisiaj pankejki?". Jak by to ująć, Jej radość jest dla mnie bezcenna a przygotowanie pancakes to tylko kilka minut, dlaczego więc miałoby być inaczej? Staram się tylko urozmaicać i zmieniać smaki, by nie było nudno. Tak było i tym razem. Korzystając z zapasów mąki, wybrałam pszenną i kukurydzianą. Szczegóły poniżej :) SKŁADNIKI  (porcja dla 3 osób): 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki kukurydzianej 1 jajo 500g jogurtu naturalnego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Dodatki:  wedle uznania PRZYGOTOWANIE: 1. Białko oddzielamy od żółtka, ubijamy na sztywną pianę. 2. W misce umieszczamy żółtko oraz pozostałe składniki, miksujem

CHARLOTTE CHAŁWOWE

Obraz
Historia charlotte, którą właśnie Wam prezentuję jest bardzo prosta. Jadąc w odwiedziny do baaaaardzo serdecznych znajomych, chciałam przygotować niespodziankę. Wiem, że lubią chałwę, więc postanowiłam ją wykorzystać. Dodatkowo, chciałam wypaść dosyć elegancko. Myślę, że cel został osiągnięty. Powiem więcej, pisząc dla Was ten przepis, mam ochotę znów ją przygotować :D Tak więc, do dzieła!!! :) SKŁADNIKI: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 200ml śmietany 30% 250g mascarpone 100g chałwy 1 opakowanie śmietan-fixu lub szczypta mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: sezam do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Z biszkoptów odcinamy główki po jednej stronie. Ustawiamy je dookoła tortownicy (średnica 20cm). Odciętymi główkami wypełniamy spód tortownicy. 2. Śmietanę ubijamy z cukrem i śmietan-fixem/ mąką ziemniaczaną. Dodajemy mascarpone, miksujemy na wolnych obrotach tylko do uzyskania gładkiego kremu (uważajcie, by nie przebić kremu). 3. Wkruszamy

QUICHE KOKTAJLOWY

Obraz
W związku z tym, że kilka dni temu stałam się szczęśliwą posiadaczką wspaniałej formy do tart czy quiche, postanowiłam szybko ją przetestować. Długo gryzłam się z myślami, co przygotować w pierwszej kolejności- słodkości czy raczej coś wytrawnego. Z racji dużego poziomu głodu i zbliżającej się pory obiadowej postawiłam na konkret. Szybko przygotowałam i jeszcze szybciej go zjedliśmy. Tempo konsumpcji było dla mnie najlepszym potwierdzeniem, że jest pyszny, dlatego dziś mam dla Was kolejny przepis na quiche do naszej kolekcji. SKŁADNIKI: 1. Kruchy spód: 200g mąki pszennej 100g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 jajo szczypta soli 1 łyżeczka rozmarynu 2. Zalewa: 150g śmietany 18% 3 jaja 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii świeżo mielony pieprz 3. Nadzienie: garść szpinaku 100-150g kiełbasy 100g chudego twarogu kilka pomidorków koktajlowych 4. Dodatkowo: masło do wysmarowania formy listki bazylii do dekoracji PRZY

Obserwatorzy