MAKOWA CHOINKA

Czasu do świąt coraz mniej, dlatego mam coś dla tych, którzy chcieliby jeszcze upiec coś na szybko ;) Wierzcie mi, makowa choinka na pewno zabłyśnie na świątecznym stole i wzbudzi salwę ochów i achów a jej wykonanie jest bardzo proste.



Szkoda czasu, działajmy!



SKŁADNIKI:
500gram mąki pszennej
150ml ciepłego mleka
90ml wody
80g roztopionego masła
1 jajo
20g drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli
masa makowa (około 3/4 puszki)
mleko do posmarowania
płatki migdałów do posypania





PRZYGOTOWANIE:

1. Ciasto drożdżowe przygotowujemy jak w przepisie na drożdżową śnieżynkę (http://lubie-gary.blogspot.com/2015/12/drozdzowa-sniezynka.html)
2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części. Pierwszą rozwałkowujemy na prostokąt wielkości blachy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na placku rozsmarowujemy masę makową a następnie rozwałkowujemy drugą część ciasta i przykrywamy mak.
3. Wycinamy 2 ramiona trójkąta równobocznego po lewej i prawej stronie a od dołu odcinamy prostokąty, tak by powstał nam mały pieniek.
4. Po obu stronach trójkąta tniemy paski o grubości ok. 1,5 cm pamiętając, by na środku zostawić nieprzeciętą przestrzeń- będzie ona pniem naszej choinki.
5. Powstałe pasy przekręcamy 3x, jak śrubę, wszystkie w tym samym kierunku. Odcięte kawałki zwijamy w świderki i układamy na blasze.
6. Gotową choinkę zostawiamy pod przykryciem do lekkiego wyrośnięcia na 20-30 minut.
7. Ciasto smarujemy mlekiem i posypujemy migdałami.
8. Pieczemy w temperaturze 180stopni około 30 minut.



I to wszystko! Prawda, że piękna? :) Nie pozostaje nic innego, jak zabrać się do jej konsumpcji :)


SMACZNEGO!! :)




P.s. jeśli nie chce się Wam robić ciasta drożdżowego, dobrą alternatywą będzie ciasto francuskie :)


Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy