Posty

Wyświetlanie postów z sierpnia 18, 2019

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z CUKINIĄ, KIEŁBASĄ I CIECIORKĄ

Obraz
Dla przełamania słodkich smaków, których pojawiło się w ostatnim czasie dosyć sporo, tym razem chciałabym Wam zaproponować jakiś konkret. To danie z grupy moich ulubionych- szybko się je przygotowuje i pysznie smakuje :) Przekonajcie się sami :) SKŁADNIKI: 1. Zapiekanka: 500g makaronu (u mnie 250g swiderkow barilla oraz 250g makaronu żytniego z bazylią- dostępny w sklepach lidl) 1 słoik cieciorki 400g aromatycznej kiełbasy 1 duża cukinia 2. Sos: 330g śmietany 18% 500g passaty pomidorowej 1 łyżeczka garam masala 1 łyżeczka oregano Sól, pieprz do smaku 3. Dodatkowo: 150g startego żółtego sera PRZYGOTOWANIE: 1. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. 2. Cukinię obieramy ze skóry, ścieramy na grubych oczkach, nieco odciskamy z soku. 3. Cieciorkę odcedzamy, przepłukujemy wodą. Kiełbasę kroimy ma cienkie plasterki. 4. Makaron umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Dodajemy cukinię, kiełbasę oraz cieciorkę, mieszamy. 5. Sos: wszy

CIASTO JOGURTOWE ZE ŚLIWKAMI I CZEKOLADĄ

Obraz
Sezon śliwkowy trwa w najlepsze, trzeba maksymalnie go wykorzystać. Pewnie wiele z Was ma już spiżarniane zapasy, ale warto przygotować z tych owoców coś co od razu ucieszy brzuch :D Tym razem mam dla Was ciasto jogurtowe ze śliwkami i czekoladą ;) SKŁADNIKI: 500g mąki pszennej 400g jogurtu naturalnego 3 jaja 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki cukru 1 opakowanie proszku do pieczenia 200g gorzkiej / deserowej czekolady, pokrojonej w drobną kostkę Ok 60 śliwek 100g płatków migdałowych  Helio Cukier puder do dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Wszystkie składniki oprócz czekolady, śliwek oraz migdałów miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Dodajemy czekoladę, mieszamy by równomiernie się rozmieściła. 2. Ciasto przekładamy do formy (22x32cm), wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy. 3. Równomiernie rozkładamy połówki śliwek, rozsypujemy migdały. 4. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180stopni (termoobieg). Do suchego patyczka. Przed podaniem dek

Obserwatorzy